Görmezden gelinmesi gereken 3 kariyer tavsiyesi

·  İyi olduğun şeyi yap!
·  Tutkunun peşinden git!
·  Para için endişelenme!

Bazen yukardaki kariyer tavsiyelerine denk geliyorum ve bu ifadelerin kariyer yolculuğu için biraz basit kaldığını düşünüyorum. Neden mi? Her bir tavsiye üzerinden tek tek açıklayayım;

İyi olduğun şeyi yap
Bu tavsiye neden sorunlu? Çünkü, muhtemelen tek bir işte değil birçok farklı şeyde iyisiniz. Bir işte iyi olmak, o işi yapmanın tek nedeni değildir. Bir şeyde iyi olmanız ondan zevk alacağınız ya da bir amaç bulacağınız anlamına gelmez. Sizi bilemem ama benim etrafımda bu şikâyeti yapan birçok kişi var. İnsanlar zevk alsalar bile, merak ettikleri şeyleri öğrenecek veya onları yapmalarını engelleyecek bir alanda olabilirler. Ayrıca, iyi oldukları o şeyin maaş aralığı daha düşük olabilir. Tek bir alanda başarılı olmaya odaklanıp diğer güçlü olduğu alanların körelmesine yol açabilirler.

Tutkunun peşinden git!
Bu tavsiye neden sorunlu? Çünkü, insanların en tutkulu olduğu şeylerin çoğu son derece rekabetçi olabilir, bu nedenle risk içerir. Tutkunuzun peşine düşmekle ilişkili risk düzeyi, başarılı olma olasılığı, mali yükümlülükler ile başarılı sonuçlar elde edene kadar duygularınızı yönetmek göz önüne alındığında bunları tolere edip edemeyeceğinizi gözden geçirin. Başladığınızda beklentilerinizi gerçekçi tutun.

Size “tutkunuzun peşinden gidin” diyenlere; “bu artık ülkelere göre değişen bir kariyer tavsiyesi olmalı, geçimimi sağlamayan tutkuyu ne yapmalı” demek isteyebilirsiniz. Haklısınız… O zaman size daha iyi bir kariyer tavsiyesi vereyim; birilerinin ihtiyaç duyduğu bir şeyi bulun ve bunu onlara ulaştırın. Tutkunuz satılacaksa bir ihtiyacı karşılasın veya bir sorunu çözsün. Bunu yapabilirseniz, tutkunuzun peşinden gitmek hem daha anlamlı olur hem de para kazandırır. Azmetmeyecekseniz tutku diye kendinize eziyet etmeyin. Yalnızca tutkuya odaklanmak yerine, doğal güçlerinizi ve size enerji veren şeyleri hesaba katın. Meraklı olun. Meraklı olmak sizi yeni ve ilginç deneyimlere, insanlara, fırsatlara açar. Tutkunuzla kariyeriniz harmanlanırsa kendinizi şanslı sayın.

Para için endişelenme! Tutkunuzu bulun, para peşinden gelir!
Bu tavsiye neden sorunlu? Çünkü, paranın önemli olmadığını söyleyenler (aileden serveti olan çok küçük bir grup insan, vb.) olsa da yaşamı devam ettiren, arzu edilen şeyleri mümkün kılan şeylerden biri para… Paranın durumunuza bağlı olarak en önemli şey olması gerekmez, ancak her zaman seçimleri belirleyen bir faktör olduğu göz ardı edilemez.
Piyasa, yalnızca ihtiyaç duyduğu ve sizin iyi sunabildiğiniz kadarını öder. Bu nedenle, karşılığında para ödenen beceriler üzerinde çalışın. Herhangi bir kariyerin ilk aşamaları her zaman zordur, ancak öğrenmeye ve sunmaya devam ettikçe, alanınızda uzman olursunuz.