İK’nın geleceği: İnsan kaynaklarının 2023’te gelişeceği 5 yol

İK’da teknolojinin ortaya çıkmasıyla birlikte, en yeni trendlere yol açan hızlı değişimlere tanık olduk. 2023’te değişim son bulmayacak. 2023’ün en önemli İK trendlerinden haberdar olmak meslek profesyonellerine proaktif olmayı sağlayacak.

1- Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık

Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık (DEI), organizasyon yöneticileri için giderek daha önemli hale geliyor. Herkes için adil işe alım sağlamak için kör eleme yönetimleri ağırlık kazanabilir. Şirketlerin bilinçsiz önyargı eğitimi sunması, işyerindeki önyargıyı azaltmanın ve kapsayıcı bir ortamı teşvik etmenin en etkili yollarından biri olarak kabul ediliyor.

2- Veri odaklı kültürün yükselişi

Giderek daha fazla şirket, çalışanlarının performansı hakkında sahip oldukları verilerin son derece değerli olduğunun farkına varıyor. Hatta bazı durumlarda, geleneksel performans incelemelerinin yerini bile alıyor. Veriye dayalı kültür neden bu kadar önemli? Çünkü İK’da otomasyonun yükselişiyle doğrudan bağlantılı. İnsan kaynakları, genellikle içgüdüsel hisler ve varsayımlarla yönlendirilen bir alan. Veriye dayalı kültür büyüdükçe, İK’da otomasyonun rolünün artması bekleniyor.

3- Bulut tabanlı İK yazılımı

Bulut tabanlı İK yazılımı yeni bir şey değil, ancak önümüzdeki yıllarda giderek daha popüler hale gelmesi muhtemel. Teknolojinin şirket içi sistemlere göre bazı büyük avantajları var, en önemlisi hız ve ölçeklenebilirlik. Bulut tabanlı yazılım, hem bu durumlara cevap verebiliyor hem de k kolayca ölçeklenebiliyor.

4- İşe alma ve eğitimde sanal gerçeklik

Sanal gerçeklik, son birkaç yıldır çeşitli sektörlerde popülaritesini artırıyor. VR, İK departmanındaki çeşitli uygulamalar için kullanılabilecek. Sanal iş fuarlarına, mülakatlara, işe alımlara ve çok daha fazlasına ev sahipliği yapmak için tercih edilebilecek.

5- Yapay zeka destekli İK analitiği

İK’nın geleceği bir dizi teknolojiyi içerecek. Veri analitiği ve işe alma trendleri, 2023’te yapay zeka tarafından mümkün hale getirilecek. IBM araştırması, yapay zeka entegrasyonunun benimsenmesinin önümüzdeki üç yıl içinde yüzde 40’tan yüzde 80’e çıkacağını tahmin ediyor. Yapay zeka, işletmelerin başvuranları bulmasına, özgeçmişleri analiz etmesine ve yeni işe alınanları daha hızlı ve doğru bir şekilde almasına yardımcı olacak.

İnsan kaynakları, departmanın kağıtla iç içe olduğu günlerden bu yana çok yol kat etti, ancak işimiz hâlâ bitmedi. 2023’e baktığımızda, bu iş sektörünün her zaman değiştiğini ve gelişiminin öngörülemez olduğunu unutmamak önemli. Ancak başarının anahtarı, en son gelişmeleri takip etmekte ve çağın bir adım önünde olmakta.