Aynı işi yapıyoruz, benden fazla maaş alıyor

Birinin senden çok daha fazla para kazandığını ilk anladığın zamanı hatırlıyor musun? Senaryo o kadar akılda kalıcı olmasa da, yarattığı duygu sanırım unutulmazdı. Yani seninle aynı unvana sahip birinin senden çok daha fazla para alması… Kızgınlık belki de kıskançlık duygusu; “sadece eşit ve adil olmalıydı” dedirtmiş miydi? Kurumdan memnuniyetsizlik duyma, o kişiden uzaklaşma eğilimi gelişmiş miydi? Hayatta kimse seni o ana hazırlamadığı için ne yapacağın konusunda da hiçbir fikrin olmadı değil mi?

Çalıştığın kurumun şikayet hattı da yok ki arayıp içinde oluşan güvensizlik hissini aktarabilesin. O zaman ne gerekir? “Ödeme şeffaflığı.” Bir kurum için önemli bir demokratik değerdir şeffaflık. Güven oluşturur. Sahiplenme duygusu uyandırır. Ücret şeffaflığı farklı maaşların neden var olduğuna dair önemli soruları gündeme getirir ama asıl iş, çalıştığın kurumun bu soruları nasıl ele aldığındadır.

Üstelik sadece verdiğim örnek için değil zam zamanı yaklaşıyorken de gerekli olandır ödeme şeffaflığı.

Nasıl sağlayacağız bunu?

İnsanlara yapamayacağınız şeyler hakkında yalan söyleyip sonra aynı maaşı veya sosyal hakları başkalarına sunmanızın ortaya çıkması kaçınılmaz olarak kötü sonuçlar doğurur. Yalan söylemek ve çifte standart uygulamak duygusal bir sorumluluk yaratır.

Önce güven oluşturulmalıdır. Çalışanlarına adil olan bir kurum, müşterilerine, hissedarlarına da adil olacaktır. Adil olmak kurum ile özdeşleşecek ve iş ortamında güven egemen olacaktır. Üstelik güven kaybedildiğinde ekiplerden geri dönüş veya yaratıcılık elde etmek zorlaşacaktır.

İşin geleceği üzerine çalışan biri olarak şunu söyleyebilirim ki; “sus, sakın maaşını söyleme” döneminin sonuna geleceğiz. Çalışanların “şeffaflık” talebindeki artışla birlikte maaş, iş tanımı ve o işin pazardaki değerine endeksli olarak bir ücret skalası oluşturmak zorunda kalacağız. Giriş seviyesindeki elemandan CEO’ya kadar herkesin maaş bilgilerini görmeyi mümkün kılacağız.

Adil maaşın şirket politikası olduğunu her çalışana ispatlamanın, maaşların şeffaflaşmasına çok büyük artısı olacağını göreceğiz.

Büyük şirketlerin bunu yapmaya karar veremeyeceğinin farkındayım. İşverenlerin ve çalışanların temelde anlaşmazlık içinde olduklarına inandıkları için ödeme şeffaflığını benimsemekte tereddüt ettiklerini de biliyorum.

İnsanlara bilgi vermezsek, varsayımlarda bulunmayacaklar mı? Dürüst olmanın ne zararı var? Maaşı erken konuşmak o kadar olumlu sonuçlar doğuruyorken üstelik.

Bize uzak gelse de bu erken konuşmayı başlatan biri var: Colorado DOL (Colorado Çalışma ve İstihdam Bakanlığı). Colorado DOL “Eşit İşe Eşit Ödeme Yasası”nı çıkardı. Kadınları ve azınlıkları etkileyen ücret eşitsizliklerini ele almak ve ücret ayrımcılığını önlemeye yönelik hükümlere yer vermek için.

Eşit İşe Eşit Ödeme Yasası ile Colorado’daki şirketler iş ilanlarına maaş ve sosyal hakları dahil etmek zorunda kalacak. Ve ilanlarda şu bilgiler yer alacak;

  • İkramiyeler, primler, dahil olmak üzere işverenin pozisyon için teklif ettiği saatlik oran, vb. bilgiler açıklanacak.
  •  Sağlık yardımları dahil olmak üzere işverenin pozisyon için sunduğu tüm istihdam faydalarının genel bir açıklaması yapılacak.
  • İşverenlerin olası çalışanların ücret oranı geçmişlerini araştırması yasaklanacak.
  • Ücret ayrımcılığına tabi çalışanların dava açmalarına izin verilecek ve bir ihlal durumunda, tasfiye edilmiş zararlar da dahil olmak üzere ekonomik zararlar tahsil edilecek.
  • İşverenlerin terfi veya ilerleme fırsatlarını duyurması istenecek.
  • İşverenlerin, çalışanları için iş tanımlarının ve ücret oranı geçmişinin kayıtlarını tutması zorunlu olacak.
  • Emeklilik yardımları; hastalık izni, ebeveyn izni, ücretli izin veya tatil yardımları dahil olmak üzere ücretli izin günlerindeki tüm yardımlar hakkında bilgi verilecek.

Bir ihlal, işverenlere ihlal başına 500 ila 10.000 dolara mal olabilecek ve çalışanlar Colorado DOL (Colorado Çalışma ve İstihdam Bakanlığı) direktörüne yazılı bir şikayette bulunabilecek.

Bizde bu uygulamalar imkansız diyenleri duyar gibiyim ancak büyük resmi sunmaya çalışıyorum. Eşitsizlikler yerine adaletin ve iş birliğinin öneminin anlaşılacağını ortaya koymaya çalışıyorum.

İşin Geleceği Şimdi kitabımda yazdığım her şey neredeyse gerçek olmuşken bundan sonra olabilecekleri paylaşmayı sorumluluğum biliyorum.

“Herkes şirkette neler olup bittiğini anladığında, sonuçta daha iyi bir iş çıkaracaklar.”

Blake Jones, CEO, Namasté Solar