WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesi

Sosyal medya devi Facebook, WhatsApp kullanıcılarını kızdıracak yeni bir karara imza attı. Kullanım koşullarını değiştiren WhatsApp, kullanıcıların verilerinin doğrudan Facebook ile paylaşılmasını istiyor. 8 Şubat tarihinde WhatsApp’ı açan kullanıcıların karşısına çıkacak ekranda yeni koşullar kullanıcılara sunulacak ve kabul edilmesi istenecek.

WhatsApp aynı zamanda işlerimizi pratik bir şekilde yürüttüğümüz bir platform. Bu platform üzerinden belge, görsel, video, vb. paylaşımlar yapıyoruz.

Varsayalım ki, bu karara onay verdik. Peki sonra? Onay için sırada kimler olacak? Müşteriler ve çalışanlar, verileri üzerinde daha fazla kontrol talep etmeyecek mi? Veri cephesinde neler olacak? İşin Geleceği Şimdi kitabımda şunları yazmıştım:

✅ “Veri güvenliğinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle giderek daha fazla çalışan, müşteri ve tüketici verilerinin ne kadar güvende olduğunu sorgulamaya başlamıştır.

✅ Kurumların çalışanlarına, müşterilerine ve tüketicilerine kişisel verileri nasıl kullanıldığına ilişkin olarak daha şeffaf olması gerekecektir.

✅ Kullandıkları güvenlik sistemleri hakkında bilgi vermeleri zorunlu hâle gelecektir.

✅ Kullanıcılara, en başta verilerini kullanarak hangi hizmetleri alabileceğini bildirmek gerekecek ve verilerinin kullanımına ilişkin karar verme özgürlüğü sunulacaktır.

✅ Büyük teknoloji şirketlerinin her yıl kullanıcılarından ve tüketicilerinden topladıkları kişisel verilerin maddi değerini bildirmeleri için yasaların kapsamı genişletilecektir.

✅ Veri gizliliği için global ölçekte çalışan yasalara ihtiyaç duyulacaktır.

✅ Kurumlardan kişisel verileri nasıl kullandıklarını belgelemeleri, verilerin başka şirketlere satılması veya ödünç verilmesi hâlinde ise ilgililere bildirmeleri istenecektir.”

Elbette bilgiler bunlarla sınırlı değil. Bir de ABD’de, tüketicilerin etkileşimde bulundukları şirketler ve platformlar, topladıkları verileri yasal olarak veri brokerlerine satıyor. Bu konuyu da Türkiye’de ilk yazanlardan biriyim. Meraklısı için ayrıntılar İşin Geleceği Şimdi’de.