Zaman yönetimine dair

Geçtiğimiz günlerde Twitter CEOsu Jack Dorsey, Tesla CEO’su Elon Musk’a atıfta bulunarak girişimcilerin bütün gece çalışarak başarılı olacağı fikrinin modasının geçtiğini söyledi. “Bir şey üzerinde çalıştığım saat veya dakika sayısını en üst düzeye çıkarmak yerine, her saati veya her dakikayı anlamlı hâle getirmek için optimize etmeyi tercih ederim. Çünkü çok çalıştıkça sahip olduğum zaman içindeki kaliteden uzaklaştığımı gördüm” dedi ve ekledi; Tüm dikkat dağıtıcı şeylerden kurtulmaya çalışıyorum. Gerçekten nasıl odaklanılacağını anlarsanız, zamanı çok esnek hale getirebilirsiniz.”
Jack Dorsey aslında bu açıklamasıyla pandemiyle öne çıkan zaman yönetimi konusunun önemini de aktarmıştı.
Peki Elon Musk ne söylemiş, Jack Dorsey ona neden atıfta bulunmuştu?
Tesla CEO’su Elon Musk bazen haftada 80 ila 90 saat çalıştığını söylemiş hatta haftada yaklaşık 120 saat kadar çalıştığı zamanlar olduğunu itiraf etmişti. Musk ayrıca 120 saatlik programının kendisinin bitkin, çatlak, bir grup nöronu yakmış gibi hissetmesine neden olduğunu açıklamıştı.
Doğrusu ben de Jack Dorsey gibi düşünenlerdenim. Dinlenme zamanı olmadan sürekli çalışmak doğru bir yaşam tarzı değil. Bu durumun sürekliliğinin stres seviyesini artırması, konsantrasyonu zayıflatması, verimliliği düşürmesi kaçınılmaz. Üstelik vücudun kendisini onarmaya izin vermemenin sağlık üzerinde ciddi bir bedele mal olması da…
Gecesini gündüzüne katarak çalıştığı kurumun işini yetiştirmek için hayatında ihmal ettiklerini göz ardı edenler bir gün CEO’larından; “ben mi istedim bu kadar çalışmanızı?” sözlerini duyabilirler. “Görüyorlardır herhalde çalışmalarımı” beklentilerinin ne kadar boşa çıktığını görüp sarsılabilirler.
O nedenle ne çok çalışmak ne de aşırı sahiplenmek… Her ikisinde de formül; “denge”