Kaç yıldız çalışanınız var?

Dijital, son yedi ayda fiilen kazanan oldu. Belli ki her şirketin dijital bir iş modeli olacak. Bu da dijital bir zihniyet ve dijital yetenekler anlamına gelecek. Şirketler stratejilerini, projelerini geliştirme ve uygulama konusunda yetenekli daha fazla çalışan arayacak, kendi içindeki yeteneklere daha fazla bakacak. Peki çalışan sayısı çoksa binlerce çalışanı arasından aradığı yeteneği nasıl bulacak? Yüksek potansiyellileri keşfetmek kolay da ortalama performans sergileyenlerin belli bir düzeyi aşmalarına nasıl yardımcı olacak? Ya da bir yetenek şirketten ayrıldığında o rol için hazır bir yedeği olmadığında ne yapacak? Yani bir gün elektrik kesildiği anda yedek bir jeneratöre sahip olmaya benzer şekilde, ayrılmanın iş üzerinde sıfır etkisinin olduğu bir sistemi nasıl oluşturacak?

Yetenekleri işletme hedefleri doğrultusunda kullanılabilmenin her zaman bir yolu vardır. Nitelikli çalışanları kuruma çekmek, yıldız ve tecrübeli işgücünün istihdamını sağlamak ve bu çalışanları elde tutmak için insan kaynaklarının “yetenek geliştirme” stratejilerine sahip olması gerekmektedir. Bu stratejilerle şirketler, insan kaynakları açısından, hem elinde bulunan çalışanın yetenek yönetimini gelaiştirmek hem de çalışanın işletmeye olan katkısını arttırmak isterler.

Yetenekli kişilerin işletmeye çekilmesi, adaylar arasından doğru yeteneklerin tespit edilip seçilmesi, kuruma uyumlaştırılması, geliştirilmesi ve elde tutulması tamamen insan kaynakları bölümünün sorumluluğu altındadır. İK bölümü yetenek yönetimi sisteminin hem yöneticisi hem de denetleyicisi konumundadır. Yetenek yönetimi bir anda olacak bir şey değildir. Belli bir süreç ve iyi bir ekip gerektirir.

Şirketler yetkin insan kaynağını keşfetme ve çekme konusunda sıkıntı yaşarken, bu alandaki ihtiyaç her geçen gün artarken kurumların yetenekli işgücünü elde tutması ve işletme hedefleri doğrultusunda doğru kullanabilmesi kritik önem taşımaktadır. İşletmeler hızlı değişim ve belirsizliğin hâkim olduğu iş ortamında, küresel meydan okumalara karşı koyabilmenin ancak çalışanlarının sahip oldukları birbirinden farklı yeteneklerin ortaya çıkarılması, bu yeteneklerin birbirine bağlanması ve işletme hedefleri doğrultusunda kullanılabilmesiyle mümkün olabileceğinin farkına vardı.

Bu nedenle kurumların insan kaynakları stratejilerini dönüştürmesi, her zamankinden çok daha fazla yenilikçi olması, eski varsayımlar ve modası geçmiş uygulamalardan en kısa zamanda kurtulması gerekmektedir.

Pandemide İK’nın yenilikçi olmasının, teknoloji işlevlerine uyum sağlamasının önemi anlaşıldı. Yeteneğin performansını ölçmesi konusunda değer yaratması; yetenek boşluklarının nerede olduğunu tespit edebilmesi ve gelecek yıllarda hangi açıkları öngördüğünü çıkarabilmesi ihtiyaç hâline geldi.

Tam da bu noktada İş Bankası’nın iştiraki, yüzde yüz yerel sermayeli yazılım şirketi “Softtech” tarafından geliştirilen “Diamond” isimli insan analitiği yazılımı tüm bu ihtiyaçlara cevap verdi. Nasıl mı? İK’nın yetenek yönetimine dair manuel olarak yaptığı birçok işi dijitalleştirerek. İnsan kaynaklarına performansı açığa çıkarma ve kurum içindeki yıldız çalışanları bulmada yardımcı olarak… Doğru pozisyona doğru çalışanı eşleştirmede kolaylık sağlayarak. Çalışanların hangi role % kaç uygun olduklarını analiz ederek… İnsan kaynakları analitiği alanında yer alan tüm verileri kişilik envanteri analizleri ve yetkinlik sonuçları ile birleştirerek, anlamlı bir şekilde görselleştirerek. Kişilik envanterini otomatik olarak yorumlayarak ve çalışanların yetkinliklerini belirleyerek. Ayrıntılı bilgi almak isteyenlerin https://www.ikanalitigi.net sayfasını incelemesini tavsiye ederim.

Pandemiyle İK’nın rolü değişiyor. Öncelikle endişeleri ele alması, aktif bir iş ortağı olması gerekiyor. Şirketi dönüşüm geçirirken yeni iş stratejisine uygun hale getirmek ve büyümeyi desteklemek için gereken yeni yetenekleri tanımlamak, yetenek haritalaması yaparak şirketin yıldızlarını ortaya çıkarmak için veri odaklı yaklaşımlara doğru ilerleyeceği görülüyor. En iyi performansları sergileyenlerin birer yıldızdan çok kuyruklu yıldız olduğunu görmek, alev alev başarı saçtıklarını görmek için en büyük destekçisi de Diamond oluyor. Softtech’in insan kaynakları alanında yaptığı dijitalleşme uygulamaları bu dönemin en büyük kolaylaştırıcısı oluyor.