Rakip şirketler birbirlerinden neleri taklit edemezler?

Southwest Havayolları 1976 yılından beri dünyanın en kârlı ve en hızlı büyüyen havayolu şirketlerinden biridir. Öyle ki şirket rekor kalkışa hazırlanma süreleri ile manşetlere taşınır. Kalkışa hazırlanma süresi size heyecan verici bir başarı gibi gelmeyebilir ancak havacılık sektöründe vakit nakittir. Soutwest kurucu ortağı ve CEO’su Herb Kelleher’in de söylediği gibi; “Uçaklar yerde yatarak değil uçarak para kazandırır. Park halindeki uçaklar şirketler açısından masraf kapısıdır. Dolayısıyla Southwest’in kalkışa hazırlanma süresi rekorunu kırması, havacılık sektörü için önemli bir haberdir.

Kısa süre içinde diğer şirketler Southwest’in kalkışa hazırlanma prosedürlerini taklit etmeye başladı. Ancak bir problem vardı. Southwest’in yaptıklarını taklit ettikleri halde diğer havayolu şirketlerinde bir değişim olmamıştı. Diğer havayolu şirketleri Southwest’in prosedürlerini kullanmalarına rağmen uçuşa hazırlık sürelerini kısaltamamıştı. Neden mi?

Çünkü rakiplerin birbirinden taklit edemediği iki şey vardı; biri insan kaynağı diğeri kültür. Diğer havayolu şirketlerinde Southwest’teki sosyal uyum yoktu. Oysa Southwest ekipleri arasında güçlü bir şefkat kültürü yaratmıştı. Bu da güçlü bir sosyal uyum doğurmuştu; işbirliğini sağlayan bağ oluşmuştu. Birçok havayolu şirketinde farklı güç hiyerarşileri ve ekipler arası anlaşmazlıklar nedeniyle fonksiyonlar arası işbirliği sağlanamaz.

Oysa Southwest’in yerleştirdiği kültür, içten bir saygı ve özene dayanır. Pilotlar diğerlerinden üstün, bakım görevlileri gereksiz görülmez. Hepsi aynı organizmanın parçalarıdır. Hepsinin hedefi ortaktır. Diğer havayolu şirketlerinde eksik olan şefkat ve toplumsal uyumdu. Başarı operasyonel prosedürleri yerine yetirmekle ilgili değildi. Her organizasyonun sosyal uyuma ihtiyacı vardır. Bu uyum da iyi şirket ile mükemmel şirket arasındaki farktır.

Peki sizin şirketiniz hangisi? Southwest mi? Yoksa onu taklit eden rakip mi?