İşten çıkarma nasıl yapılır?

Sizlerle en son California merkezli scooter kiralama şirketi Bird’ün, koronavirüs nedeniyle yaptığı işten çıkarmayı ve yıllarca ders niteliğinde okutulacak vakasını paylaşmıştım.

Bugün farklı bir vaka paylaşacağım. 1.900 çalışanını işten çıkaran dünyanın en popüler kısa vadeli kiralama platformu olan Airbnb CEO’su ve Kurucusu Brian Chesky’in alkışı hak eden süreç yönetimini… Okurken çokça şaşırdığımı ve duygulandığımı da belirtmeliyim.

Airbnb CEO’su’nun işten çıkarmalar nedeniyle çalışanlarına gönderdiği mesajdan yaptığım alıntılar şu şekilde:

“Bu sizinle evden yedinci görüşmem. Her görüşmemizde sizlerle iyi ve kötü haberler paylaştım. Bugün de çok üzücü bir haber paylaşmak zorundayım. Bana işten çıkarmaları sorduğunuzda hiçbir şeyin masa dışında olmadığını söyledim.  

Bugün Airbnb işgücünün boyutunu azalttığımızı doğrulamalıyım.  Bizim gibi misyonu aidiyet merkezli olan bir şirket için, bunun üstesinden gelmek inanılmaz derecede zor ve Airbnb’den ayrılmak zorunda olanlar için daha da zor olacak. Bu karara nasıl ulaştığım, ayrılanlar için ne yaptığımız ve bundan sonra ne olacağı hakkında mümkün olduğunca fazla ayrıntı paylaşacağım.

Bu karara nasıl ulaştığımızla başlayayım. 

Toplu olarak hayatımızın en zorlu krizini yaşıyoruz. Virüsün ortaya çıkmasıyla küresel seyahat durdu. Airbnb’nin iş hacmi azaldı, bu yıl gelirimizin  2019’un yarısından daha az olacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle Airbnb’nin neredeyse her köşesine dokunan maliyetlerini önemli ölçüde düşürdük.

Bu eylemler gerekli olmakla birlikte iki önemli gerçek, daha ileri adımlar atmamızın gerekliliğini ortaya koydu:

1- Seyahatin ne zaman normale döneceğini tam olarak bilmiyoruz. 

2- Seyahat normale dönse dahi farklı bir seyahat anlayışı bekliyoruz.  

…7.500 Airbnb çalışanımızın 1.900’ü Airbnb’den ayrılmak zorunda kalacak, bu da şirketimizin yaklaşık % 25’ini oluşturuyor. 

….  Sonuç olarak, sevdiğimiz ve değer verdiğimiz takım arkadaşlarıyla ayrılmak zorunda kalacağız. Airbnb’den ayrılan harika insanlar var ve diğer şirketler onlara sahip olduğu için şanslı olacak. 

 … Amacımız, Airbnb’den ayrılan takım arkadaşlarımızı yeni iş fırsatlarıyla birleştirmek. 

İşte size yardımcı olabileceğimiz beş yol:

Mezunlar Yetenek Dizini:  Takım arkadaşlarımızın yeni iş bulmalarına yardımcı olmak için herkese açık bir web sitesini yayına alacağız. 

Mezun Yerleştirme Ekibi : 2020’nin geri kalanında, Airbnb işe alım yapması halinde alımların önemli bir kısmını mezun ettiğimiz çalışanlarımızdan yapacağız. Airbnb’de çalışmaya devam edenler, çıkış yapan çalışanlara bir sonraki işlerini bulmalarına yardımcı olmaları için destek sağlayacak.

Rise Smart: Çıkış yapan çalışanlarımıza kariyer geçişi ve işe yerleştirme hizmetleri konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan Rise Smart aracılığıyla dört aylık kariyer hizmeti sunacağız.

Çalışanlardan Mezun Desteği: Geriye kalan tüm çalışanları, takım arkadaşlarının bir sonraki rolünü bulmalarına yardımcı olacak bir programa katılmaya teşvik edeceğiz.

Dizüstü bilgisayarlar: Bilgisayar yeni iş bulmak için önemli bir araçtır, bu yüzden herkesin Apple dizüstü bilgisayarlarının kendisinde kalmasına izin vereceğiz.

……. İlk olarak, Airbnb’deki herkese minnettarım. Bu rahatsız edici deneyim boyunca, hepinizden ilham aldım. En kötü koşullarda bile, en iyimizi gördüm. Dünyanın şimdi her zamankinden daha fazla insan bağlantısına ihtiyacı var ve biliyorum ki Airbnb bu duruma varacak. Buna inanıyorum çünkü sana inanıyorum. 

İkincisi, hepiniz için derin bir sevgi hissim var. Misyonumuz sadece seyahatle ilgili değil. Airbnb’ye başladığımızda, orijinal sloganımız “İnsan gibi seyahat et” idi. İnsan kısmı her zaman seyahat kısmından daha önemliydi. Savunduğumuz şey ait olmaktır ve aitliğin merkezinde sevgi vardır. 

Kalanlara, 

Gidenleri onurlandırabilmemizin en önemli yollarından biri, katkılarının önemli olduğunu ve her zaman Airbnb’nin hikayesinin bir parçası olacaklarını bilmeleri. 

Airbnb’den ayrılanlara, 

Gerçekten üzgünüm. Lütfen bunun senin hatan olmadığını bil. Dünya, Airbnb’ye getirdiğiniz ve Airbnb’nin yükselmesine yardımcı olan nitelikleri ve yetenekleri aramayı asla bırakmayacaktır. Kalbimin derinliklerinden, bizimle paylaştığın her şey için sana teşekkür etmek istiyorum.

Brian

Aslında CEO Brian, bu mesajıyla bir adım öne geçerek Airbnb’de işten çıkarılanları destekleyebilecek şirketlere davet yaptı ve küçülme modelinin iletişim, şeffaflık ve iş sonrası destek unsurlarını barındırdığını ortaya koydu. Küçülme modeliyle örnek oldu. Kurumun değerlerine, ilkelerine sahip çıktı.  Bir kriz sırasında alınan kararların çok önemli olduğunu ve bir şirketin kaderini değiştirme gücüne sahip olduğunu gösterdi.

Liderlik kriz zamanında test edilir.  Bir lidere kriz sırasında rehberlik edecek özel bir el kitabı olmasa da, çalışanları kolektif olarak düşünmeye sevk etmek ve gerçek yaşam sorunlarına çözüm bulmak imkansız değildir. Biliyoruz ki iletişimde netlik liderin eş anlamlısıdır, kelimeler ucuz, eylemler pahalıdır.

Bu kriz sona erdiğinde en iyi hatırlanacak gerçek liderler, başkalarının ihtiyaçları için fedarlık yapmayı tercih edenler, empatiyi bilenler olacaktır. Brian Tracy’in sözüyle yazıyı tamamlayayım: “Gerçek liderlik testi, bir krizde ne kadar iyi çalıştığınızdır.”