Pandemi, şirketlerde dijital dönüşümün hızlanmasına yol açacak mı?

Bana sıkça sorulan sorulardan biri; “Pandemi, şirketlerde dijital dönüşümün hızlanmasına yol açacak mı?”

Buradan sizler için de yanıtlamak istiyorum:

Pandemi, yeni teknoloji ve iş yapış biçimlerine yönelik farkındalığı artırdı. Elbette dijital dönüşüm sürecine etki edecek ancak dönüşüm şirketler için hızlı bir şekilde gerçekleşmeyecek. Kademeli bir geçiş benimsenecek. Neden? Çünkü şirketlerin şu an önceliği, işi sürdürebilmek ve ayakta kalabilmektir. Ayrıca “dijital dönüşüm” zaman, çaba, kaynak ve sabır ister. Zihniyet değişikliği gerektirir. Bu süreçte zihniyetimizi değiştirmek kolay değildir ancak yapabileceğimiz en güçlü şeylerden biridir.

Türkiye ekonomisini aile şirketlerinin ve kobilerin ayakta tuttuğunu varsayarsak bizi zorlayacak dönüşüm için köklü zihniyet değişikliği kolaylıkla gerçekleşmeyecek ve geleneksel iş yapış modelleri hızla terk edilmeyecektir. Pandemi döneminde birçok şirket yenilenmeye odaklanmak yerine “bekle ve izle”den yola çıkarak ertelemeyi güvenli bir yaklaşım olarak benimsemiştir. Belirsizlik temkinli davranmayı gerektirir.

Ayrıca Türkiye uzaktan eğitime ve evden çalışmaya hızla adapte olmuş görünse de herkes yakın çevresi üzerinden bu değerlendirmeyi yapmakta, ülke genelinde durumun sorunsuz ilerlediği yanılgısına kapılmaktadır.

Oysa internete erişemeyen ya da kısıtlı erişen, evden çalışma için yeterli teknolojik alt yapıya sahip olamadığı gibi evden çalışmaya uyum sağlayamayan çalışan sayısı fazladır. Ofise geri dönmek için kendini güvende hissetmeyen, aklı ile kalbi arasına sıkışan, iş güvenliği ve ücret kesintileri konusunda derin ve geçerli endişeleri olan ancak korkularını ve endişelerini iletebilecekleri hiç kimseleri olmayan çalışanların sayısı da.  Daha evvel de dile getirdiğim gibi dijital dönüşüm demek zoom’la uzaktan eğitim ya da toplantı yapmak, evden çalışmak, çalışanlara tablet dağıtmak demek değildir. Dijital dönüşüm sadece teknoloji değil, bütüncül değişimle ilgilidir. Dönüşümde teknoloji ile insanların birlikte yapabildikleridir önemli olan. Gerçek dönüşüm, insanlar olmadan, liderlik olmadan, yaratıcılık ve vizyon olmadan, kültür değişimi olmadan gerçekleşemez.

İşler yoluna girmeye başladığında, şirketler ve çalışanlar kendilerini güvende hissettiklerinde kapsamlı bir dönüşüm gündeme gelebilir ancak küresel ölçekte durma noktasına gelen bir ekonomi ve artan işsizlik günlerinde öncelikler farklı olacaktır. Her şeye rağmen artık biliyoruz ki dönüşüm şart. Ve içinden geçtiğimiz bugünler ne dönüşümün önemini anlatmaya ne de zihniyet değişikliği ihtiyacını aktarmaya engel değil.

Dijital dönüşümün yol haritası için: İşin Geleceği Şimdi kitabımdan yararlanabilirsiniz.