Salgının bitiş tarihiyle ilgili hangi tahminler yapılıyor? Salgın dünyada ve Türkiye’de iş operasyonlarını nasıl etkiliyor?

Çin’de üretimin yavaşlamasından birçok sektör etkileniyor.

İşletmelerin iş operasyonları olumsuz etkileniyor. Evden çalışma bazı iş alanları için uygun olsa da iş operasyonları üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğu için uygulama zorlukları doğuruyor. Bu, özellikle işçilerin üretim yerlerinde fiziksel olarak bulunması gereken üretim birimleri ile çok fazla gizli verinin kullanıldığı ve uzaktan çalışmanın güvenlik tehditlerini artırabileceği bankacılık ve BT gibi hizmet sektörleri için geçerli oluyor. Bu sektörlerde faaliyet gösteren şirketler, günlük operasyonlarından ödün vermeden evden çalışmayı uygulamakta zorlanıyor.

Tedarik zincirleri etkileniyor ve pandeminin tedarik zinciri üzerindeki etkisinin daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Şirketlerin nakit akışları önemli ölçüde etkileniyor ve nakit akışlarında büyük düşüş yaşanıyor.

Talepte keskin bir düşüş yaşayan havayolları, oteller, alışveriş merkezleri, restoranlar gibi yüksek riskli hizmet sektöründe iş kayıpları ve maaş kesintilerinin yaşanması bekleniyor.

Şirketler gelir hedeflerini karşılamakta zorlanıyor ve iş gücünü azaltmak zorunda kalıyor. Birçok CEO ve yönetim ekibi, iş gücünün iş yükünü taşıyabilmek için ücret kesintileri yapıyor.

Bu kriz sadece çok uluslu şirketlerin çalışanlarını değil, aynı zamanda günlük ücretli çalışanları da etkiliyor. Bir ön değerlendirme raporuna göre, koronavirüs pandemisi nedeniyle dünya çapında yaklaşık 25 milyon kişinin işini kaybedebileceği belirtiliyor ancak uluslararası olarak koordine edilen bir politikanın küresel işsizliği azaltmaya yardımcı olabileceğine değiniliyor. Çin’de ocak- şubat aylarında işini kaybedenlerinin sayısının 5 milyon olduğu belirtiliyor.

Sadece virüsün yayılmasını kontrol etmek için değil, aynı zamanda salgının Türkiye ekonomisi ve iş dünyası üzerindeki etkisini en aza indirmeye yardımcı olmak için politika müdahalesine duyulan ihtiyaç artıyor. Açıklanan paketler beklentiyi ve ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalıyor.

Çok sayıda insan özellikle konaklama, seyahat, inşaat sektöründe işlerini kaybetmeye devam edeceğinden, koronavirüs sorunu devam ederken politika yapıcıların, işverenlerin çalışanları elde tutmaları için teşvik vermesinin önemi artıyor.

Dünyada normal yaşama geri dönmenin 3 ay sürebileceği tahmin ediliyor.