Amazon CEO’su çalışanlarına ne mesaj gönderdi?

“Biz bir aileyiz” sözünün inandırıcılığının sınandığı günler; gerek işveren gerek çalışan açısından. Tepe yönetimlerin şeffaf, açık ve samimi bir iletişim yürüterek ailedeki herkesin haklarını gözeten, zor günlerin birlikte aşıldığını gösteren bir yaklaşımla, aidiyeti çalışanlardan beklerken, kendilerinin de çalışanlarına aidiyet duyduğunu göstererek gerçek bir aile hissi oluşturmalarının, söylemleri eylemlere dönüştürmenin tam zamanı… Bu vesileyle Amazon örneğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Cnbc’de yer alan bir habere göre virüs tespit edilen çalışanlar arasında Amazon depo çalışanları da bulunuyor ve durumları ABD’li senatorlar tarafından yakından izleniyor. Amazon 21 Mart Cumartesi günü konuya ilişkin bir açıklama yapıyor ve açıklamada, ABD depolarında fazla mesai yapan çalışanlarının saatlik ücretlerini iki katına çıkardığını söylüyor. Geçici olarak artan fazla mesai ücretlerini 9 Mayıs’a kadar ödemeye devam edeceğini belirtiyor. Şirket ayrıca yakın zamanda, koronavirüs teşhisi konan veya karantinaya alınan tüm çalışanlara iki haftaya kadar ödeme sağlayacağını ve mart ayı boyunca tam zamanlı çalışanlar için sınırsız ücretsiz izin vereceğini açıklıyor ve 100.000 yeni istihdam hakkında bilgi veriyor.

Bunun üzerine Amazon CEO’su Jeff Bezos çalışanlarına şu duyuruyu yapıyor:

Sevgili Amazonlular,

Bu her zamanki gibi bir iş değil, büyük bir stres ve belirsizlik zamanı. Aynı zamanda, yaptığımız işin en kritik olduğu bir an. Lojistik, nakliye, tedarik zinciri, satın alma ve üçüncü taraf satıcı süreçlerimizi, dezenfektanlar, bebek maması ve tıbbi malzemeler gibi temel ürünleri stoklamaya ve teslim etmeye öncelik vermek için değiştirdik. Her yerde insanlara, özellikle de en savunmasız olan yaşlılara, hayati bir hizmet sunuyoruz. İnsanlar bize güveniyor.

Yaptığınız işe minnettar olmakta yalnız değilim. Müşterilerden yüzlerce e-posta aldım ve sosyal medyada hepinize teşekkür eden yayınlar gördüm. Çabalarınız hükümetin en üst seviyelerinde görülüyor ve bu hafta başlarında Başkan Trump bu takıma bolca teşekkür etti.

Dünyanın her yerinde insanlar bu krizin ekonomik etkilerini hissediyorlar ve bir şeylerin iyileşmeden önce daha da kötüye gideceğini tahmin ettiğimi söylemekten üzgünüm.

Yaptığımız temel işlerin çoğu evden yapılamaz. Dünyanın dört bir yanındaki tesislerimizde çalışanlar ve yükleniciler için bir dizi önleyici sağlık önlemi uyguladık – önerilen sosyal uzaklaşma yönergelerini sağlamak için temizlik sıklığını ve yoğunluğunu arttırmaktan, merkezlerimizdeki uygulamalarımızı ayarlamaya kadar her şey. Her gün toplanıyoruz ve bu önlemleri iyileştirmenin ek yollarını belirlemek için çalışıyoruz.

Kendi zamanım ve düşüncem şimdi tamamen COVID-19 ve Amazon’un görevini en iyi nasıl gerçekleştireceğine odaklanıyor. Amazon’un rolünü yapmaya devam edeceğini bilmenizi istiyorum ve size yardımcı olacak yeni fırsatlar aramayı bırakmayacağız.

Böyle bir zamanda nasıl hissedileceğine dair bir kullanım kılavuzu yoktur ve bunun herkes için strese neden olduğunu biliyorum. Endişeler listem şu anda – sizinki gibi eminim – uzun: kendi çocuklarımdan, ailemden, arkadaşlarımdan, sizin güvenliğinize, meslektaşlarıma, zaten çok hasta olanlara ve toplumlarımızdaki ekonomik boyuta kadar.

Lütfen kendinize ve sevdiklerinize iyi bakın. Bunu birlikte halledeceğimizi biliyorum.

Jeff