Yurt dışında koronavirüs’ün yayılma riski nedeniyle şirketler hangi tedbirleri alıyor?

Yurt dışında koronavirüsün yayılma riski nedeniyle şirketler hangi tedbirleri alıyor?

Yurt dışında alınan tedbirlere göre koronavirüsün yayılmasını önlemenin ilk ve en önemli yolu, seyahatleri kısıtlamak ve yaklaşan konferans ve etkinlikleri iptal etmek oluyor. Diğer önlemler ise, çalışanları evden çalışmaya ve sanal olarak toplantılara katılmaya teşvik etmek.

Evden çalışmayı teşvik eden şirketler

BT hizmetleri sunan  çok uluslu Amerikan şirketi Cognizant’ta zorunlu olmayan tüm seyahatler kısıtlandı ve Cognizant CEO’su Brian Humphries tarafından gönderilen çalışan bildirisine göre, Teksas’ta planlanan Cognizant Topluluğu etkinliği iptal edildi.

Bilgi teknolojisi, danışmanlık ve iş süreçleri hizmetleri sunan Hindistan’ın çok uluslu şirketi Wipro, bir sonraki duyuruya kadar Hong Kong ve Makao dahil olmak üzere Çin anakarasına olan seyahati ve transit geçişi askıya aldı. Çalışanlara ayrıca Singapur, Güney Kore, Japonya ve İtalya’ya kritik olmayan seyahatlerden kaçınmalarını önerdi.

Kaliforniya merkezli teknoloji şirketi Zoho’nun kurucusu; “Herhangi bir vakamız olmasa da, önlem olarak tüm dünyadaki ofislerimiz için koronavirüs salgını sırasında evden çalışmanın varsayılan çalışma seçeneği olacak” dedi. Çok gerekli olduğunda ofise gelinebileceğini belirtti. Virüs tehdidi geçene kadar bu şekilde çalışacaklarını aktardı.

Flipkart, tüm yurtiçi ve yurtdışı iş seyahatlerine yasak getirdi. Çalışanları grip benzeri semptomlar yaşarlarsa derhal test edilmeye çağırdı ve ekiplere yabancı ülkelerden numune almamalarını tavsiye etti. Şirket, işe gidip gelmelerde çalışanlara kişisel araçlarını kullanmalarını ve toplu taşıma araçlarından kaçınmalarını tavsiye etti. Tüm etkinlikler, eğitim, kampanya faaliyetleri vb. askıya alındı.

APAC ülkelerine ve ardından Avrupa’ya seyahat yasağı başlayan L’Oreal, uluslararası ticari seyahatleri yasakladı. Etkilenen ülkelere herhangi bir kişisel seyahatte bulunanların 14 günlük karantinadan sonra işe başlayabilecekleri belirtildi.

Gurgaon merkezli bir yazılım şirketi Nagarro, çalışanlarından ofise gelmeleri gerekmedikçe evden çalışmalarını istedi. Zorunlu olmayan seyahatler askıya alındı. Ayrıca yüz yüze çalıştaylar veya eğitim yapmaktan kaçınmaları istendi. Ellerin düzenli olarak yıkanması, dezenfektanların kullanılması ve soğuk algınlığı olan insanlarla temastan kaçınma gibi önleyici tedbirler teşvik edildi.

Twitter ve Facbook da tedbir alan şirketler arasında yer alıyor.