Çalışanlar arasındaki siyasi konuşmalar yasaklanabilir mi?

Google yakın zamanda çalışanların şirket içinde neler konuşabileceğini belirleyen yeni topluluk kurallarını yayınladı. Bu kuralların yeniden belirlenmesindeki nedenlerden biri, ofiste siyasi konuşmalara ve son dakika haberlerine yönelik hararetli tartışmalar yapılmasıydı.

Google şirket içinde serbest konuşma ve tartışma kültürünü geliştirmiş olsa da çalışanların genellikle politik ve sosyal konular hakkında konuşmasının bir kargaşaya neden olduğunu belirledi. Görüşlerinden dolayı ayrımcılığa maruz kalan, dışlanan ve işini bırakmak zorunda kalan çalışanlar vardı. Çalışanlara yapılan açıklamada; “Her birimizin öncelikli sorumluluğu, aldığı işi yapmak, çalışma dışı konularla ilgili tartışmalara zaman harcamak değil. İfadeleriniz niyetinizden bağımsız olarak Google’a atfedilebilir. Başkalarının yanlış varsayımlarda bulunmasına neden olabilecek ifadeler konusunda dikkatli olmalısınız.” dendi. Yeni davranış kurallarına uymayanlara yöneticilerin ve tartışma sahiplerinin müdahale etmesi beklendiğine vurgu yapıldı.

Google bu şekilde iç barışı sağlayabilir mi? Çalışanlardan bu tür tartışmalardan kaçınmasını beklemek haksız ve gerçek dışı mı tartışmaya açık bir konu ancak araştırmalar da çalışanlar arasında siyasi tartışmalarda bir artış olduğunu ortaya koyuyor.

Doğası gereği hassas olan siyaset ve benzer konulardaki tartışmaların şirketler tarafından açıkça yasaklanmasının uygulanması zor olsa da, işverenler saygılı ve medeni bir çalışma ortamı sürdürmek için çalışanlarını siyasi, vb. konularda konuşmadan evvel düşünmeye teşvik etmelidir. Çalışanlarını yorumlarının diğer bireyler üzerindeki etkileri konusunda eğitmelidir. Örneğin; müşterilerin veya tedarikçilerin önünde siyasi meseleleri açıkça tartışmanın profesyonel imaja zarar verdiği çalışanlara hatırlatılmalıdır. Siyasi destekleri açısından tarafsız bir yaklaşım sergileyen şirketler, önceden var olan herhangi bir müşteri tabanını korumakta ve kârlılığı sürdürmekte her zaman daha avantajlıdırlar. Şu anki küresel politikanın hızına bakıldığında çalışanların konuşma özgürlüğü ile siyasi ve sosyal konularla ilgili kendi görüşlerini ifade etme hakları vardır. Ancak tartışmalarda nefret dolu bir dilin kullanılmaması, kışkırtıcı konulardan uzak durulması, provokatif olunmaması, dışlamadan kaçınılması gerekmektedir. Çalışanlardan anlayışlı, empatik olmaları, suç işlemekten kaçınmaları ve herkesin sınırlarına saygı duymaları istenmelidir. Tartışmalardan dolayı çalışanlara şirketler tarafından bir yaptırım uygulanacaksa davranışın tanımı önceden yapılmalı ve ihlali halinde uygulanacak yaptırımla ilgili olarak önden bilgi verilmelidir. Uyarmadan yaptırımdan kaçınılmalıdır.