İş dünyasına yönelik film önerileri

İş dünyası içinde olan herkesin özellikle insan kaynakları profesyonellerinin seyretmesi gereken filmlerden bazılarını derledim. Çalışanların motive edilmesi, çalışan katılımının iyileştirilmesi, nitelikli çalışanın elde edilmesi, tüm çalışanlarla eşit fırsatlarla ilgilenilmesi ve insan kaynaklarının karşılaştığı sorunları farklı açılardan ele alabilmesi için vizyon katan, hafta sonu iş dünyası ile özdeşleştirerek seyredilebilecek filmler sırasıyla şöyle:

Kralın Konuşması

En iyi liderlik filmlerinden biridir. İngiltere Kralı 6. George’un hikâyesini konu edinmektedir. Kralın aşması gereken ciddi bir hitabet problemi vardır.  İngiliz halkına konuşma yapmak için çocukluğundan beri başına dert olan kekemeliği yenmek isteyen kral, konuşma terapistinin yardımı ile ülkesini cesaret ve takdire şayan liderlik becerileri ile savaş boyunca yönetmeyi başarır. Bu liderlik filmi, Kral George’un yolculuğunun yanı sıra koçuyla olan özel ilişkisini de içerir. Film, bir sorunun varlığını kabul etmeyi, bunun için yardım istemeyi ve başarılı olmak için başkalarına güvenmek gibi gerçek liderlik derslerini konu edinmektedir.

The Social Network

Filmde Facebook oluşumunun öyküsü, arkasında yatan gerçekler, günümüz dünyasına artılarını ve eksilerini ortaya koyarak Mark Zuckerberg’in hikâyesi anlatılmaktadır. Filmin tanıtımında; “Birkaç düşman edinmeden, 500 milyon arkadaş kazanamazsın” denilmektedir.  Zuckerberg de küçük bir yurt odasında başlattığı proje ile kendisine sıkı düşmanlar edinmiştir. Filmde en yakın arkadaşından ve fikrin asıl sahipleri olduklarını iddia eden ikiz kardeşlerden bahsedilmektedir. Filmdeki kritik mesajlardan biri, bilgisayar korsanlarının artık Apple, Facebook ve Microsoft gibi dünya devleri tarafından “sahip oldukları yetenekler” için işe alınmalarıdır.

The Pursuit of Happiness

Film, bir insanın çok zor şartlar altında nasıl hayatta kalabileceğini ve pes etmeyeceğini Chris Gardner’in hayat hikâyesi üzerinden aktarmaktadır. Filmdeki repliklerden biri: “Kimsenin sana bir şey yapamayacağını söylemesine izin verme, benim bile. Bir hayalin varsa peşini bırakmamalısın. İnsanlar, kendilerinin yapamadıkları şeyleri senin de yapamayacağını söylerler. Bir şeyi istiyorsan peşini bırakma; git ve al”dır. Umudunu Kaybetme, herkesin zor durumlar karşısında sebat etmeyi öğrenmesi için önerdiğim bir film.

Invictus

Nelson Mandela’nın biyografisine dayanan bu film, iş dünyasında liderliği ve motivasyonu aydınlattığı için birçok açıdan ufuk açıcı.

Moneyball

Sezona 11 maç kayıpla başlayan bir takımın nasıl Amerikan Ligi rekoru kırdığını anlatan bir film. Stratejik İK’nın konusuna yönelik mesajlar içermektedir.

The Internship

Film, Google’da staj yapmaya hak kazanan iki stajyeri konu edinmektedir. Farklı kültürlerden, geçmişlerden, etnik kökenlerden, cinsiyetten ve renklerden oluşan karışık bir çalışan grubunun takım yönetiminde birbirinden nasıl dersler çıkarabileceğini öğretmektedir. Dünyada çeşitlilik ve katılımın konuşulduğu bugünlerde iş dünyasına vizyon katmaktadır.