İstifa mektubunda yazmaktan kaçınılması gerekenler neler?

İşinden ayrılmaya karar veren biri, istifa mektubu vererek işverenini durumdan haberdar eder.

Özellikle mevcut işinden memnun olmadığı ve ideal koşullar altında çalışmadığı için istifa edenler bazen öfkelerine yenik düşerek istifa mektubunun içeriğine dikkat etmeden yazılmaması gerekenleri yazarlar. Bu nedenle bir istifa mektubunda yazmaktan kaçınılması gerekenleri özetlemek isterim.

Bir istifa mektubu yazarken içeriğine şu nedenlerle dikkat etmek gerekir:

  • Yeni işverene vermek için mevcut iş yerinden referansa ihtiyaç duyulabilir.
  • Özellikle insanların iyi bir ağ bağlantısına sahip olduğu alanlarda “olumsuz tutum” söylentileri yayılabilir.
  • İstifa eden kişi kendini tekrar aynı şirkette çalışırken bulabilir.

Köprüleri atmadan, olumsuz sonuçlardan uzak, sorunsuz bir ayrılık için istifa mektubu yazarken aşağıdakilerden kaçınmalı: 

Neden ayrıldığınıza ilişkin uzun bir açıklama yapmalısınız

Mevcut işinizden hoşnutsuzluğunuzun nedenlerini uzun bir liste halinde vermek cazip gelebilir. Ancak istifa mektubu bunu yapmanın aracı değildir. Çıkış görüşmeniz sırasında birisiyle yüz yüze konuşabilir ve hayal kırıklıklarınızı ortaya koyabilirsiniz.

İşinizden bu kadar nefret etmenizin nedenlerini ortaya koymalısınız

Şu anki işinizin olumlu yönlerinden ve öğrendiklerinizden bahsedebilir, acıyı yansıtmaktan, kin tutmuş durumuna düşmekten kendinizi uzak tutabilirsiniz. Patronunuz işinizde sorun yaşadığınızı bildiği halde bunları mektubunuzda dile getirmezseniz, profesyonel yaklaşımınız sayesinde saygı kazanabilirsiniz.

Patronunuz hakkında olumsuz yorumlar yapmamalısınız

İstifa mektubunuz, ne kadar beceriksiz olursa olsun başkaları hakkında kişisel konuşmak için doğru yer değildir. Şu anki işinizden ayrılsanız bile istifa mektubunuzun muhtemelen dosyanızda tutulacağını unutmayın. Bir gün geri dönerseniz, yazılı sözlerinizin size kötü bir şekilde yansımasını istemezsiniz değil mi?

Meslektaşları eleştirmemelisiniz

İstifa mektubunuzda diğer insanları dışarıda bırakmalısınız. Bir istifa mektubu meslektaşlarınıza değil size odaklanır. Davranışları ayrılma kararınızda rol oynamış olabilir, ancak suçlama yapmak sizi zayıf bir takım oyuncusu gibi gösterir.

Uygunsuz dil kullanmamalısınız

Bu, istifa mektubunda herhangi bir müstehcenlik veya aşağılamanın olmadığı anlamına gelir. Bir iş yeri konuşması için uygunsuz görülen dil, istifa mektubunun dışında tutulmalıdır. Çünkü duyguların yükseldiği zamanlarda insanların kullandığı dil şaşırtıcıdır. İstifa mektubunuzun istihdam dosyanıza gireceğini unutmayın. Böylece gelecekteki işverenler bunu okuyabilir. Kayıtlara geçmiş saldırgan üslupla yazılmış bir istifa mektubu aracılığıyla olası fırsatları tehlikeye atmayın.

Gelecekteki kariyer planlarına ilişkin gereksiz bilgiler vermemelisiniz

Bu mevcut işvereninizi ilgilendiren bir durum değil. Hangi şirkete katıldığınızı belirtmenize, yeni maaşınızdan veya yan haklarınızdan bahsetmenize de gerek yok. Mektup kısa ve öz olmalıdır, dolayısıyla bunlar gereksiz ayrıntılardır. Yalnızca ne zaman ayrılacağınızı belirtmeli ve mevcut işinizin kariyer gelişiminizde oynadığı rolü kabul etmelisiniz.

Aşırı duygusal davranmamalısınız

Patronunuz ve meslektaşlarınızla iyi bir iş ilişkinize rağmen ayrılıyorsanız mektubunuzda aşırı duygusallığa kapılmamalısınız. Yüz yüze sohbette meslektaşlarınızla iş deneyiminiz hakkındaki kişisel duygularınızı paylaşabilirsiniz.

İntikam tehditleri yapmamalısınız

İstifa mektubunda tehditler kesinlikle olmamalı. Başkalarının olumsuz eylemleri istifanıza neden olabilir. Belki de bu eylemlerin kariyeriniz veya itibarınız üzerinde geniş kapsamlı etkileri de görülebilir. Ancak intikam almayı ima etmek yarardan çok zarara yol açacaktır. Duygularınızı kontrol etmezseniz ve tehditlerinizi sürdürürseniz, başınız ciddi belaya girebilir. Bu, kariyerinizde silinmesi yıllar alabilecek bir kara leke haline gelebilir.

Yazım ve dilbilgisi hataları yapmamalısınız

Motivasyonunuzu kaybetmeniz ve ayrılmanızın doğru karar olduğunu kanıtlamanız hatalarla dolu bir istifa mektubuna neden olabilir. Kısa, dostane bir istifa mektubu, dilbilgisi ve yazım hatalarına çok az şans bırakır.

Çözüm;

İstifalar herkesin kariyerinin bir parçası ve profesyonel yaşamınız boyunca istifalar yaşayabilirsiniz. İstifa mektubu yazarken temel kural, profesyonel olmaktır. Süreç boyunca yazdıklarınızın ve tutumunuzun gelecekteki iş olanaklarını etkileyebileceğini unutmayın. İyi bir mektup yazmanız gerekiyorsa istifa mektubu şablonlarına göz atın. Bu örneklerin kariyer yolunuzda sonraki adımları atarken adınızı ve itibarınızı koruyacak uygun bir mektup hazırlamanıza yardımcı olacaklarını unutmayın.

Podcast olarak dinlemek için: https://open.spotify.com/episode/4qg1aWku0W2enCYwAzt857?si=5e835cf8333b4e9b

Independent Türkçe’den okumak için: https://www.indyturk.com/node/672496/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/i%CC%87stifa-mektubunda-yazmaktan-ka%C3%A7%C4%B1n%C4%B1lmas%C4%B1-gerekenler-neler