Kadınlar neden teknolojideki işleri düşünmüyor?

Teknoloji sektörü canlı, yenilikçi ve yaratıcı bir sektör, ama ne yazık ki hala bu sektöre ilgi duyan kadın sayısı çok az. Bu, kadınların sektöre bakışından mı kaynaklanıyor? Yoksa teknolojide kariyer peşinde koşan kadınların nispeten az sayıda olması, meslek seçimi yıllarında oluşan algılarına mı dayanıyor? Gelin, birlikte bakalım…

Teknoloji, reklamcılıktan seyahate, lojistikten finansa pek çok sektör için giderek daha kritik hale geldikçe, önemli ölçüde gelişti ve yaratıcılıkta her zamankinden daha yeni bir seviye ihtiyacını tetikledi. Artık IT dediğimiz zaman bilgisayarlarımızı kapatıp açmaktan bahsetmiyoruz.

Geçmişin BT’si bugünün algısına temel oluşturuyor 

Kadınların beyinlerinin sağ tarafını, daha yaratıcı ve sanatsal işler için kullanmaya daha yatkın oldukları iyi biliniyor, bu da onları genellikle daha yaratıcı kariyerlere itiyor. Beyninin mantıksal sol tarafını daha iyi kullanma eğiliminde olan erkeklerin ise doğal olarak BT alanında bir kariyere daha uygun olacağı düşünülüyor. Ancak bugün kadınlarda oluşan algı, BT sektöründeki bir işin insanların bilgisayarlarını tamir etmek anlamına geldiği yıllar öncesine dayanıyor, o günün BT’si bugünün algısına temel oluşturuyor.

Teknoloji, son yıllarda şaşırtıcı bir hızla değişti. Yazılım ve benzer hizmetler birçok endüstri için temel hale geldi. Günümüzde, iyi bir teknoloji uzmanının temel niteliklerinin yaratıcılık, fikir üretme, çoklu görev, problem çözme ve benzer işleri yapmanın yeni yollarını düşünme olduğu kesinleşti. Peki kadınları teknolojideki işler için ideal aday yapan özellikler bunlar değil mi?

Kadınlarda teknoloji mesleğinin ne anlama geldiğine dair algı değişmeli

Birçoğu dot.com rotasından gelmiş gibi görünen, teknolojideki kariyerlerinde yükselen kadın örnekleri ve ilham verici rol modelleri, bilişim sektöründe merdiveni tırmanmanın ve isim yapmanın mümkün olduğunu sürekli olarak kanıtladılar ama bu genele yayılamadı. Bu da bize kadınlarda teknoloji mesleğinin ne anlama geldiğine dair algının değişmesi gerektiğini gösterdi. Bu işleri kablolar ve sunucularla uğraşan bir meslek olarak görmeye devam edersek, bu gerçeği değiştiremeyeceğiz gibi görünüyor.

Kadınların çoğu teknolojiyle ilgili işlere erkekler kadar ilgi duymuyor

Teknolojide bu kadar az kadının olmasının nedenleri arasında cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık, kadınların erkeklere göre daha düşük maaş alması ve eşit terfi dağıtılmaması yer alıyor. Ancak bu tek neden değil. Diğer nedenler arasında, kadınların çoğunun teknolojiyle ilgili işlere erkekler kadar ilgi duymaması bulunuyor. Bu bir seçim elbette. Her ne sebeple olursa olsun, daha fazla kadının farklı alanlara yöneldiği ortada. Ayrıca kadınlar teknik becerilerinin bir teknoloji kariyeri için uygun olmadığını düşünüyor ve bu da teknoloji sektörünün çeşitlilikten yoksun kalmasına neden oluyor. İnşaat, teknoloji, vb. erkeklerin en fazla liderlik pozisyonlarına sahip olduğu sektörler olarak öne çıkıyor. Kadınların çoğu, daha “kadın işi” olarak kabul gören işleri yapmak için bu alana yönelmiyor. Meslek seçimi sırasında da çevre yeterince teşvik edici olmuyor. Araştırmalar kadınların teknoloji sektöründeki rollerini bırakma olasılığının erkeklerden daha fazla yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Kadın çalışanlarına destek vermeyen, çalışma esnekliği sağlamayan işverenler, daha fazla kadını sektöre girmekten caydırıyor.

Teknolojide daha fazla kadın istihdamı nasıl elde edilir?

Teknolojide daha fazla kadının olmasını sağlamak için hepimizin yapabileceği bir şeyler var. Onlardan bazıları:

  • Evlerde, ofislerde okullarda ve mümkün olan her yerde kapsayıcı bir ortam yaratmak.
  • Kızları STEM alanlarında yer almaya teşvik etmek.
  • Kızlar ve kadınlar için daha fazla burs olanağı, ödül teşvik etmek.
  • Teknoloji endüstrisinde onlar için yeterli iş fırsatları sağlamak.
  • Erkeklerle eşit maaş ve terfi imkânı oluşturmak.

Kadınların yerini yapay zekanın alması erkeklerden daha olası

McKinsey, önümüzdeki yedi yıl içinde yalnızca ABD’de yaklaşık 12 milyon işin yerini yapay zekanın alacağını açıkladı. 2030 yılına kadar milyonlarca rolün daha otomatik hale geleceğini öngören yeni bir araştırmaya göre, yapay zekâ (AI) yarışında kadınların işlerini kaybetme olasılığı erkeklere göre yüzde 50 daha fazla. Yönetim danışmanlığı, kadınların “düşük ücretli işlerde” çalışma olasılıklarının daha yüksek olması nedeniyle, şirketlerin personelini chatbot’larla değiştirmesinden daha fazla etkileneceğini belirtti. McKinsey’e göre, müşteri hizmetleri rolleri ve sekreterlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak kadınların temsil ettiği diğer işler risk altında. McKinsey, kadınların bu iki sektörde “yoğun bir şekilde temsil edildiğini” ve 2030 yılına kadar yalnızca bu alanlarda potansiyel olarak 5,7 milyon işin kaybedileceğini öngörüyor.

Podcast olarak dinlemek için: https://open.spotify.com/episode/2NzgtVfnQcg9iqr8YWRp1J