#Quittok ile Z Kuşağı işlerini “yüksek sesle bırakıyor”

Artık birçok genç profesyonel, istifalarını sosyal medyada canlı yayınlayarak olabildiğince yüksek sesle yaparak farklı bir yaklaşım benimsiyor. Tercih ettikleri platform: TikTok. Dolayısıyla kaçınılmaz olarak kullandıkları hashtag #quittok.

Quittok nedir?

Quittok, TikTok’ta, canlı yayın yoluyla işten istifa etmek anlamına geliyor. Kimi çalışan ofisten, kimi de evden yaptığı canlı yayınlarla işi bıraktığını açıklıyor. Çoğunlukla ikna edici bulunan bu kısa videolar, sosyal medya platformunda binlerce, bazen de milyonlarca kez görüntüleniyor.

Nasıl başladı?

Canlı yayın istifaları birkaç yıl öncesine dayanıyor. Temmuz 2021’de Birleşik Krallık’taki McDonald’s çalışanlarından oluşan bir ekibin tamamı vardiya ortasında işten ayrılıp bununla ilgili bir klip yayınladı. Klip viral oldu ve 16 milyondan fazla görüntülendi. TikTok’ta patronlarına “işi bıraktım” mesajını görüntülü verenlerin sayısının artmasına neden oldu.

Eylül 2022’de ise Avustralya’da devlet memuru olan 31 yaşındaki Christina Zumbo, istifasını e-posta olarak iletirken gönder’i tıkladığı anı paylaştı ve patronunun kendisini görüntülü aramasını bekledi. Zumbo, ayrılma kararını vermekte gerçekten zorlandığını, ekibini ve yöneticisini yüzüstü bırakıyormuş gibi hissettiğini açıkladı. Kısa klibi 53.000 beğeni ve yaklaşık 3.000 yorum aldı. Zumbo, “Bu kadar çok insanın kendi hikayelerini, mevcut iş yerlerinden ayrılma korkularını veya benim yaptığımı yapmaya yönelik güçlü arzularını dile getireceği hakkında hiçbir fikrim yoktu” dedi.

İnsanlar neden işi bıraktıklarını göstermek için TikTok’u kullanıyor?

TikTok’taki genç kullanıcıların çoğu dijital yerliler olarak büyüdü ve yaşamlarındaki her türlü kilometre taşını çevrimiçi olarak paylaştı. Bu neslin deneyimleri böyle, dünyada olmayı böyle öğrendikleri için istifa süreçlerini canlı paylaşmayı da normal karşılıyorlar.  Ayrıca insanlar mesajlarını büyütmek, etkileşimlerini artırmak; çok sayıda yorum, beğeni ve paylaşım almak için milyonlarca kullanıcısı olan TikTok’a yöneliyorlar. Z kuşağı gençler videolar sayesinde iş yerinde sağlıklarını ve esenliklerini, iş-yaşam dengesine verdikleri değeri önemsediklerini göstererek her zaman parayla ilgili sorunları olmadığını dile getiriyorlar. Toksik işyerlerini bırakan ve haksız olan patronlara karşı duran insanları betimleyen içerikler son derece istek uyandırıcı bulunuyor ve ilgiyle takip ediliyor. Videolar, çalışanlara genellikle savunulamaz durumlar üzerinde bir güç duygusu veriyor.

TikTok’ta iş bırakmanın dezavantajları neler?

Bu canlı yayınlar, işveren için olduğu kadar işten ayrılan çalışan için de iyi bir görünüm oluşturmuyor. Bu kişiler profesyonel bulunmadığı gibi gelecekte bir işe girmelerine de engel oluşturuyor. Bireylerin sosyal medyadaki dijital ayak izi gelecekteki işverenleri tarafından araştırılabilir olduğundan dikkatli olmak gerekiyor. İşverenler bu videoları yayınlama yaklaşımının kendilerine karşı silah haline getirilmesinden, işletme içi bilgilerin halka açık bir şekilde yayınlanmasından endişe ediyor.

İşverene yüklenen sorumluluk

Bu eğilim işverenleri daha sorumlu olmaya, çalışanlara nasıl davrandıklarının farkında olmaya zorluyor. Bununla birlikte #quittok trendinin kurumsal dünyada şeffaflığı teşvik etme potansiyeline sahip olduğunu unutmamak gerekiyor. Yüksek düzeyde hesap verebilirlik yaratan canlı yayınlar, çalışanların maruz kaldıkları durumları, haksızlıkları ortaya çıkarabileceğini gösteriyor. Viral olan bu videolar radikal bir hesap verebilirlik yarattığı için işverenlere de sorumluluk yüklüyor. Şirket kültürüne odaklanmak bu tarz girişimleri frenleyebiliyor.

Podcast olarak dinlemek için

https://www.indyturk.com/node/648351/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/quittokile-z-ku%C5%9Fa%C4%9F%C4%B1-i%C5%9Flerini-y%C3%BCksek-sesle-b%C4%B1rak%C4%B1yor