İşten çıkarılma korkusu nasıl aşılır?

Başka bir şirkette çalışmaya başlasanız bile kovulma korkusu her zaman üzerinizde kalır. İşinizi en iyi şekilde yapmak ve kendinizi işine adamış olmak da bir noktaya kadar rahatlatıcıdır. Çünkü şirketin finansal durumu, ekonomik bağlamı ve sübjektif unsurlar gibi çeşitli faktörlere bağlı olduğundan bazen bu yeterli olmayabilir. Örneğin ABD şirketlerinin yarısı, işgücünü azalttı veya önümüzdeki aylarda azaltmayı planlıyor. Şimdi uzmanlar, büyük istifanın yerini büyük endişeye bıraktığı konusunda uyarıyor.

İşten çıkarılma korkusu, çalışanların duygusal ve fiziksel refahını etkiler, performanslarını ve zihinsel sağlıklarını da engelleyebilir. Kovulmanın travmasını yaşamak zor olabilir. Bu korkuyla nasıl baş edilmelidir?

Çalışanlar potansiyel bir ekonomik durgunluk sırasında işlerini kaybetmekten korkuyor. Bu korku cesaret kırıcı olabilir, konsantrasyonlarını, motivasyonlarını ve genel sağlık durumlarını etkileyerek kaygı veya depresyona yol açabilir.

İşten çıkarmaların gerçek bir tehdit olduğu, ancak acil bir tehdit olmadığı bir bağlamda performansınızı etkilemesini önlemek için bu kaygıyı tanımayı ve yönetmeyi öğrenmek çok önemlidir. Duygularınızı belirlemek ve proaktif olarak yönetmek de… İşten çıkarılma kaygısının sizi tüketmesine izin vermeyin.

İşten çıkarılma korkusuyla nasıl başa çıkacağınıza dair bazı ipuçları:

1) Gerçeği temelsiz fikirlerden ayırt edin

Bunun rasyonel mi yoksa irrasyonel bir korku mu olduğunu değerlendirmek için kanıtları değerlendirin. İşinizin risk altında olduğuna dair somut bir kanıt bulamıyorsanız, korkularınızın kaynağını bulmaya çalışın. Korkularınız geçmiş kişisel deneyimlerinizin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Mantıksız korkunun nedenini belirlemek, onu hafifletmenin ilk adımı olabilir. Endişeli olduğumuzda, beynimiz genişleme ve hatta sorun yaratma eğilimindedir. Düşüncelerinize dikkat edin ve sonuca varıp varmadığınızı analiz edin.

2) İşten çıkarılma riski altında olup olmadığınızı gösteren gerekçeleri değerlendirin

Kovulabileceğinizi düşünmenizin meşru bir nedeni var mı? Ofiste işinizin tehlikede olduğunu düşündürebilecek kanıtlar arayın. Hiçbirini bulamıyorsanız, o zaman korkularınızın tamamı muhtemelen yersizdir ve endişelenecek bir şey yok demektir. Herhangi bir uyarı aldınız mı? Şirket personel sayısında kesinti yaptı mı? İş yükünüz azalıyor mu? Toplantılardan dışlanıyor musunuz? Satışlar düşük mü? Bu sorular, kuruluşunuzun havasını belirlemenize yardımcı olabilir. Ancak cevaplar “evet” değilse, sakin kalmak ve her türlü olasılığa hazırlıklı olmak her zaman en iyisidir.

3) Proaktif olun

Projelerinizin önemli olup olmadığını, zamanınızın ve yeteneğinizin verimli kullanılıp kullanılmadığını gözlemleyin ve geribildirim alın. Yöneticinizle iletişim kurun ve endişelerinizi dile getirin. Aranızda güvenilir bir ilişki varsa doğrudan performansınız hakkında soru sorun. Karamsarlığınızı yapıcı bir şekilde kullanın.

4) Akranlarınızla konuşun

Kovulma korkunuzun makul olduğunu düşünüyorsanız, iş arkadaşlarınızın kendi iş güvenlikleri hakkında ne düşündüklerine bakın. Birçoğunun sizinle aynı endişelere sahip olduğunu öğrenince şaşırabilirsiniz. Patronunuza geri dönebileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak iş arkadaşlarınıza şikayetçi olan söylemlerde bulunmayın. Bazı işverenlerin çalışanlarını hizada tutmak için kovulma korkusunu kullanabileceklerini unutmayın.

5) En kötüsüne hazırlanın

Özgeçmişinizi güncelleyin. Mevcut işinizde kazandığınız tüm yeni becerileri ve deneyimleri ekleyin. Güncel bir özgeçmişe sahip olmak, işinizi kaybederseniz hızla ilerleyebileceğiniz konusunda size güven verecektir. Çalışırken, potansiyel bir işsizlik döneminde sizi korumak için kişisel bir mali plan oluşturmayı düşünün.

Korku her zaman olumsuz değildir ama sizi kontrol etmemelidir. İşten çıkarılma riski altında olduğunuzu düşünüyorsanız, bu kaygıyı kendi lehinize kullanın ve değerinizi kanıtlamak için daha çok çalışın. Kendinizi deneyim veya bilgi açısından eksik bulduğunuzda, bunu performans baskısı yerine öğrenmek ve büyümek için bir fırsat olarak görmeye çalışın. Kovulacağınıza dair sürekli bir korkuya sahip olmak, benlik saygınız için çok zararlı olabilir. Önceki işyerinizde çalışmadan önce hala aynı zeki, yetenekli kişi olduğunuzu göreceksiniz ve sonunda başka bir şirket sizinle aynı fikirde olacak.