İşverenlerin özgeçmişinizde aradıkları önemli şeyler

Sağlam bir özgeçmiş hazırlamak, iş aramada gerekli bir ilk adımdır ve işe alım uzmanlarının özgeçmişlerde aradığı bazı temel özellikler vardır. En önemlilerini sizler için bir araya getirdim.

1. İşle ilgili anahtar kelimeleri kullanın
İşe alımcılar her özgeçmişi kelimesi kelimesine dikkatlice okuyacak zamana sahip olamadıklarında iş ilanındaki anahtar kelimeler için özgeçmişleri tararlar ya da bu görevi tarama yazılımına devrederler. Bu, her açık işe uyan tek bir özgeçmişe güvenemeyeceğiniz anlamına gelir. Belirli pozisyonlar için değiştirebileceğiniz bir özgeçmiş şablonu geliştirmek gerekir.

2. Başarınızın somut örneklerine değinin
Özgeçmişinizde başarınızın istatistiklerinin ve örneklerinin görülmesini sağlamak önemlidir. Örneğin, “şu projeyi yaptım ve sonuçta müşteri sayısı yüzde 10 arttı” demek daha etkileyicidir. Sikayet çözümü, süreç iyileştirme gibi yetenekler belirtilmelidir. Becerilerinizi profesyonel deneyim bölümünüze dahil edin. En iyi becerilerinizi nasıl belirleyebilirsiniz? Hangi becerileri paylaşmak istediğinizden emin değilseniz, önceki deneyimlerinizi, Ödüllerinizi ve başarılarınızı düşünün. Nerede başarılı oldunuz? Meslektaşlarınız özellikle pratik yaptığınızı nerede söyler? Profesyonel dünyada yeniyseniz, birlikte çalıştığınız kişilere, sizi iyi tanıyan birilerine veya mentor olarak kabul ettiğiniz birine ulaşın.

3. Mevcut rolünüz hakkında bağlam sağlayın
Bir şirketteki iş unvanı, başka bir kuruluştaki aynı rolle benzer değildir. Örneğin, 10 çalışanı olan bir şirketteki insan kaynakları direktörü, Fortune 500 şirketindeki bir İK direktöründen farklı deneyimlere sahiptir. İşe alım görevlilerinin deneyiminizi hızla değerlendirebilmeleri için mevcut ve önceki şirketlerinizin boyutu ve kapsamı hakkında bağlam sağlamak iyi bir fikirdir.

4. İş deneyiminizdeki boşlukları açıklayın
Çalıştığınız yerlerdeki başlangıç ve bitiş tarihleri konusunda şeffaf olun ve açıklamanız gereken bir boşluk varsa, nedenleri açıklamanızın sonuna ekleyin (örneğin, “ailemdeki sağlık sorunları nedeniyle”, vb.).

5. Özgeçmişinizin bir kariyer yörüngesi olsun
Bir işe alım görevlisi, pozisyon için anlamlı bir anlatım için de özgeçmişinizi tarar. Örneğin yeni başlıyorsanız, eğitiminiz pozisyonla eşleşiyor mu? Kariyerinizin ortasındaysanız, listelenen pozisyonlar artan sorumluluk ve profesyonel büyüme mi gösteriyor yoksa herhangi bir ilerlemeye işaret etmiyor mu? Özgeçmişinizin nasıl bir hikaye anlattığına bakılır.

6. İletişim bilgilerinizi paylaşın
Telefon numaranızı, e-posta adresinizi, LinkedIn profilinizi paylaşın. Ayrıca bir şehir ekleyerek işe alım görevlisinin sizinle kolayca iletişim kurabileceğinden emin olun.

7. Tasarıma özen gösterin
Özgeçmişiniz profesyonelliğiniz hakkında hiçbir soru bırakmamalıdır. Bu, tasarımının da özenli olması gerektiği anlamına gelir. E-mail adresinizi de takma bir isimden oluşmamasına, profesyonel bir e-posta adresi olmasına özen gösterilmelidir.

8. Yazım hatalarının olmamasına dikkat edin
Özgeçmişinizi gözden geçirecek iki veya üç kartal gözlü arkadaşınızın yardımını alarak yazım hatalarını durdurun. Bilgisayarınızdaki yazım denetimine güvenemezsiniz. Ne de olsa, “form” ve “from” kelimelerinin ikisini de doğru kabul eder.😊