Çalışanları elde tutmayı iyileştirmek için öneriler

Sahada farklı sektörlerden şirketlerle yaptığımız görüşmelerden çıkardığımız sonuçlardan biri; çalışan bağlılığın azaldığı, işten ayrılmaların hızlandığı ve çalışan sadakatini sağlamanın zorlaştığı yönünde. Bu soruna ilişkin neler yapılabileceğine dair önerilerimi paylaşmadan önce şunu belirtmeliyim ki; sadakatin karşılıksız olması beklenmemelidir. Çalışanından yüksek sadakat beklentisi içinde olan bir şirket aynı şekilde çalışanına karşı yüksek sadakat göstermelidir.

Çalışanları elde tutmayı iyileştirmek için önerilerimden bazıları
1. Çalışanların neden ayrılmak istediğini ortaya çıkarmak mı istiyorsunuz? O zaman onlara sorun; birebir görüşmeler, ekip toplantıları yapın veya çalışan bağlılığı anketleri aracılığıyla geri bildirim alın.

2. Rekabetçi ücret ve avantajlar sunun: Sektörü ve maaş piyasasını takip edin. Maaşlarınızı karşılaştırın. Çeşitli isteğe bağlı avantajlar sunun. Ücret ve yan haklar hakkında geri bildirimi teşvik edin.

3. Çalışan bağlılığına öncelik verin, çalışan deneyimini geliştirin: Çalışan bağlılığı, çalışanlar için neyin en önemli olduğunu bilen, geri bildirimleri dinleyen ve bu girdiye göre hareket eden liderlerle başlar.

4. Etkili liderliği vurgulayın: Kötü yönetim insanları uzaklaştırır. Doğru yöneticileri işe almak için çaba gösterin.

5. “Önce insan” kültürü oluşturmaya odaklanın: Bir işyeri kültürü ya niyetle oluşturulur ya da kendi kendine gelişir. Tesadüfi kültürler toksik olabilir ve çalışanların kendilerini güvensiz, rahatsız ve değersiz hissetmelerine neden olabilir.

6. Tükenmişliği önleyin: Çalışanlar, kişisel yaşamlarına saygı duyan ve gerçekçi olmayan beklentileri olmayan iş yerleri arıyorlar. Çalışanları çalıştıkları saatlere göre değil yaptıklarına göre tanıyın.

7. Mesleki gelişim sunun: Çalışanlar, başladıkları yerden daha büyük ve daha iyi bir şey için çalıştıklarını bilmek isterler. Büyüme için çok az imkan olduğunu hissettiklerinde, başka bir yere bakarlar.

8. Çalışanları onurlandırın: Takdir, çalışan bağlılığının temel itici gücüdür. Ayrıca çalışanlara değerli olduklarını göstermenin en basit ve en ucuz yollarından biridir.

9. Doğru çalışanları işe alın ve etkin bir şekilde işe başlatın. İşe aldıktan sonra kendi haline bırakmayın.

10. Güçlü bir işveren markası oluşturun: Net şirket değerleri, özellikle zorlu zamanlarda şirketinizi bir arada tutan güçlü bir temel görevi görür. Çalışanların olduğu yerden gurur duymaları çalışanlara kalmaları için bir neden verir.