Çalışanların zam ve terfileri reddetmesi için 7 neden

Çoğu insan için bir terfinin reddedilmesi ciddi bir soruna, hatta bazen kişinin kariyer gidişatının tamamen değişmesine neden olur. Peki bir terfi ya da zam aldığınızda ve sonra bunu geri çevirerek düşünülemez olanı yaptığınızda ne olur? Anlamak zor olsa da bazen bu olur.

Bir teklifi reddetmenin yararınıza olduğunu söylemenizin aslında çeşitli nedenleri vardır.

  1. Terfi sağlanıyor, yeterli maaş artışı yapılmıyor

Bir çalışanı daha fazla sorumluluk almaya ikna etmek için tek başına unvan değişikliği yeterli olmayabilir. Bu etkileyici yeni unvanı karşılayacak bir maaş artışı yoksa (ya da yeterli değilse), bazı çalışanlar bundan tamamen uzak durmayı tercih edebilir ve bunun da iyi bir nedeni vardır. Daha fazla sorumluluk, daha fazla stres anlamına gelir. Bunun adil ve makul bir parasal karşılıkla birlikte gelmesi gerekir.

  1. Zamanlama doğru değil

Bazen fırsatlar, onları kabul etmek için doğru yerde olmadığımızda karşımıza çıkar. Böyle bir durumda kendi zihinsel ve duygusal ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız ve sizin için doğru olan kararı vermeniz önemlidir.

  1. Başarılı olmak için gerekli becerilere sahip değilsiniz

Üst düzey yöneticilerin terfiye hazır olduğunuzu düşünmesi gurur verici olsa da kendinizin de hazır olduğunuzu düşünmeniz önemlidir. Yeni bir rol ve sorumlulukların size meydan okuduğunu kesinlikle hissetmelisiniz, ancak meydan okunduğunu hissetmek ile bunalmış hissetmek arasında büyük bir fark var. Kendinize ve mevcut yeteneklerinize iyice bakın. Yeni rolünüzde ihtiyaç duyacağınızı bildiğiniz belirli becerilere sahip değilseniz, bunları zamanında kazanabilir misiniz? Yoksa anında bunalacak ve sizden beklenenleri yerine getiremeyecek durumda mı kalacaksınız?

  1. Destekleyici bir ekibiniz yok

Formun Altı

Bir lider ancak ekibi kadar iyidir. Terfiiniz teklif edildiğinde ve size kimin rapor verdiğini öğrendiğinizde, ekip dinamiğinin iş için her türlü ilerlemeyi engelleyeceğini hissedebilirsiniz. Bazı insanlar, iletişim kuramayan veya kendilerini aktif olarak baltalayan bir ekip tarafından bocalamaktansa terfii geri çevirmeyi tercih eder.

  1. İşinizi daha savunmasız hale getirebilir

Belirsiz zamanlarda, ilk işten çıkarılanlar genellikle en çok maaşa sahip olanlar olur. Bu korku, özellikle iş piyasasının değişken olduğu durumlarda, bazı çalışanların ücret artışını reddetmesine yol açabilir.

  1. Bunun yerine farklı bir avantaj istiyorsunuz

Bazen her şey parayla ilgili değildir. Bazı çalışanlar, farklı bir ikramiye karşılığında sabit bir para artışını geri çevirmeyi tercih eder. Çünkü istekleri değişebilir: Daha fazla iş- yaşam dengesi, esneklik, uzaktan ya da hibrit çalışma, vb. tercih edebilir. Her ne ise, bazı çalışanlar için yüksek maaşın ötesine geçen istekler söz konusudur.

  1. Kısıtlamalar gündeme gelir

Kendi başına bir zam harika görünse de, bazen maaştaki artış ya da terfi gelecekteki fırsatlarınızı ciddi şekilde kısıtlayabilecek bir rekabet yasağı anlaşması imzalamanızı gerektirebilir. Talepler çok fazla olabilir ve çalışanları zamdan tamamen vazgeçmeye itebilir.

Zam ve terfi istemek zor olabilir, geri çevirmek ise daha da zor olabilir. Duruma işinizde ne yapmak ve ne istemediğinizi anlayarak bakmak, terfi ve zamların bazen bulanık olan sularında yolunuzu bulmanıza yardımcı olacaktır.