İşten çıkarılmayla nasıl başa çıkılır?

İş kaybıyla uğraşmak zorlu ve stresli bir deneyimdir. Haklı bir şekilde işine son verilmiş ya da kendi hatası olmadan işten çıkarılmış olanlar için bu, kabul edilmesi zor bir durumdur.  Ancak bu zor durumu atlatmak için atabilecek bazı adımlar vardır.

Eğer işinizi kaybettiyseniz, iş kaybınızı atlatmak ve iş piyasasına geri dönmek için atabileceğiniz adımlar vardır. Atılacak adımlardan bazıları şunlardır:

  • Bir işi kaybetmek şok, öfke, hayal kırıklığı ve hatta üzüntü gibi çeşitli duyguları beraberinde getirebilir. Bu duyguları sürecin doğal bir parçası olarak kabul etmek önemlidir. İşten çıkarılmayla ilgili hatırlanması gereken ilk şey, bunun kariyerinizin sonu anlamına gelmediğidir.
  • Mali durumunuzu değerlendirin ve işsiz olarak ne kadar süre ayakta kalabileceğinizi belirleyin. Tasarruflarınızı, harcamalarınızı ve sahip olabileceğiniz diğer gelir kaynaklarını gözden geçirin. Bütçe oluşturmak, bu geçiş döneminde mali durumunuzu etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilecektir. Ne kadar süre işsiz kalacağınızı tahmin etmek zordur, bu nedenle işsizlik maaşına zamanında başvurun. (Başvuru süreci ve gereklilikler çalışma koşullarınıza göre farklılıklar gösterebilir.)
  • Yasalara uygun olmayan şekilde işten çıkarılmanız haksız işten çıkarma olarak kabul edilir. Kuruluşunuzun doğru insan kaynakları prosedürlerini takip ettiğinden emin olun. Prosedürlerin yanlış uygulanmış olması, şirketin iş mahkemesinde dava açılma riskiyle karşı karşıya kalmasını sağlayabilecektir.
  • İşten çıkarılmanızın nedenlerini anladığınızdan emin olun. Kıdem tazminatı veya sosyal yardımlar gibi işten çıkarılma koşullarınızı özetleyen evrakları gözden geçirin. Sorularınız varsa, açıklama almak için eski işvereninizin insan kaynakları departmanına veya hukuk danışmanına başvurun.
  • Durum ne olursa olsun, şirketinizden profesyonel olarak ayrılmanız önemlidir. Yöneticinize veya iş arkadaşlarınıza kaba davranmayın, suçlayıcı e-postalar göndermeyin. Bunun size veya kimseye hiçbir faydası olmadığını, sizi işten çıkaran bir işverenin gelecekteki bir işverene olumlu bir referans sunabileceğini unutmayın.
  • Özgeçmişinizi en son iş deneyiminizle güncelleyin, becerilerinizi ve başarılarınızı vurgulayın. Mülakat becerilerinizi geliştirin. Mülakat için çağrıldığınızda, şirketi araştırmaya biraz zaman ayırın; böylece şirketin sağladığı hizmetler ve ürünler ile sizden yapmanız istenebilecek iş türü hakkında hedefe yönelik, bilinçli sorular sorabilirsiniz. “Son işinizden neden ayrıldınız?” sorusuna yanıt verirken dürüst olun ve bu sorunun yanıtına hazırlık yapın. Mülakat sırasında işinize son vermenize neden olan koşulları açıklayın; bu süreçte yaptığınız hataların sorumluluğunu almak da buna dahil.
  • İster yeni bir iş aramak ister ek eğitim almak veya kendi işinizi kurmak olsun, sonraki adımlarınızı düşünün. Becerilerinizi geliştirmek için kurslara, atölye çalışmalarına katılmayı veya sertifikalar almayı düşünün. Bu sizi potansiyel işverenlere karşı daha pazarlanabilir kılar.
  • İnsanların aktif olarak yeni iş fırsatları aradığınızı bilmelerini sağlamak için profesyonel ve kişisel ağlarınızdan yararlanın. İşinizi kaybetmek ya da iş aramak zorunda kalmak utanılacak bir şey değildir. İş aradığınızı herkese söyleyin ve doğrudan onlardan yardım isteyin. Bağlantılarınızı genişletmek ve alanınızdaki en son trendler ve gelişmelerden haberdar olmak için sektör etkinliklerine, uzmanlığınızla ilgili derneklere ve LinkedIn gibi çevrimiçi ağ platformlarına, sektör konferanslarına katılın.
  • Özgeçmişinizi becerilerinize, ilgi alanlarınıza ve mevcut iş piyasasına göre özelleştirin.
  • Sosyal medya hesaplarınızı güncelleyin. Birçok işe alım yöneticisi, adayları incelerken çevrimiçi varlıkları kontrol eder; bu nedenle, profesyonel bir izlenim bırakan olumlu bir sosyal medya varlığına sahip olduğunuzdan emin olmak için bilgilerinizi gözden geçirin.
  • Çevrimiçi iş bulma ilanlarından, şirket web sitelerinden, işe alım ajanslarından yararlanın. İş ilanlarını keşfetmek için sosyal medya platformlarını göz ardı etmeyin. Herhangi bir açık pozisyon ilanı vermeseler bile, ilgilendiğiniz şirketlerle doğrudan iletişime geçmeyi düşünün.
  • İş kaybı duygusal açıdan yorucu olabilir. Olumlu bir zihniyeti sürdürmek, fiziksel ve zihinsel sağlığınıza dikkat etmek çok önemlidir. Size keyif veren aktivitelere katılın. Kişisel bakımınıza özen gösterin; düzenli egzersiz, yürüyüş yapın ve destek sunabilecek sevdiklerinizle zaman geçirin.
  • Yeni bir iş ararken serbest çalışma, danışmanlık veya kendi işinizi kurma gibi alternatif seçenekleri keşfetmek isteyebilirsiniz. Bu yollar geçici gelir sağlayabilir ve potansiyel olarak kariyeriniz için yeni fırsatlar yaratabilir.
  • İş kaybının duygusal etkisiyle başa çıkmakta zorlanıyorsanız bir kariyer danışmanından veya koçundan rehberlik almayı düşünün. Değerli bilgiler ile destek sağlayabilirler ve karşılaşabileceğiniz engellerin üstesinden gelmek için stratejiler geliştirmenize yardımcı olabilirler.

İş arama bazen uzun bir süreç olabilir ve reddedilmek de bunun normal bir parçasıdır. Reddedilmeler nedeniyle cesaretinizi kırmayın. Motivasyonunuzu koruyun, her deneyimden ders alın ve gerekirse yaklaşımınızı uyarlayın.
Dünyanın sonu gibi gelebilir ama insanların her gün çeşitli nedenlerle işten çıkarıldığını unutmayın. Kaybettiğiniz işi bulduğunuzda iş arıyordunuz. Zaten yeni bir iş bulduğunuzda bu sorun geçmişte kalacak. Asla kendinize inanmaktan vazgeçmeyin. Çünkü iş olsun ya da olmasın, siz önemlisiniz. Bir sonraki işiniz, sizi hayal bile edemeyeceğiniz kadar tatmin edecek bir iş olabilir. İşinizi kaybetmenin başka türlü düşünmenize neden olmasına asla izin vermeyin. Olumlu düşünün ve ilerlemeye devam edin.

Podcast olarak dinlemek için: https://open.spotify.com/episode/4JfLJaBQLjHNo16InMHqbC