İş arkadaşlarınız size yardım etmediğinde ne yapmalı?

İş arkadaşlarınızdan yardım istediğinizde karşılaştığınız şey bir mesafe ya da soğukluk mu var? Neler olduğunu anlamaya mı çalışıyorsunuz? Bu durumu nasıl yorumlamalısınız? Aslında bu, davranışın ofisinizde durumsal mı yoksa kronik mi olduğuna bağlıdır.

Ani bir destek eksikliği mi? 

İşbirlikçi iş arkadaşlarınızın ani bir şekilde size verdikleri desteği kesmesi, harekete geçmeden önce biraz iç gözlem yapmayı gerektirir. Örneğin; istekleriniz uygun olmayan zamanlarda ortaya çıkmış olabilir. Projeyi tamamlamak, soruyu cevaplamak vb. için beklemeniz veya elinizden gelenin en iyisini yapmanız gerekebilir. 

Bu durumun geçmişte olduğundan daha sık olduğunu fark ederseniz, son alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Yardım istemekte hızlı ama bunu başkalarına teklif etmekte o kadar hızlı değil misiniz? İstekleriniz başkalarının zamanına çok mu yük oluyor? Herhangi bir zahmete girmeden aynı sorun için defalarca yardım mı istemiş olabilir misiniz? Aldığınız yardım için minnettar mısınız?

Kimse davranışlarının olumsuz olduğunu hayal etmekten hoşlanmaz, ancak olumsuz iş arkadaşları, davranışlarını nadiren olumsuz görürler. Minnettar olmakla ilgili durumunuzu gözden geçirin. Minnettarlığınızı dile getirmeye gerek olmadığını düşünebilirsiniz. Belki minnettarlığınızı yüksek sesle ifade etmekten rahatsız bile olabilirsiniz. Ancak iş arkadaşlarınızın duyular dışı bir algısı yoktur ve muhtemelen sessizliğinizi küstahlıkla karşılarlar. Bu gibi durumlarda yapabileceğiniz en iyi şey, iletişiminizde açık olmaktır. İş arkadaşlarınız yardım edemeyecek kadar meşgulse, iletişim onların reddetmesini kişisel bir küçümseme olarak algılamamanızı sağlayacaktır. 

Sorun devam ederse

Peki ya sorun devam ederse? Ya tüm iç gözleminiz ve iletişim kurma çabalarınız ortamın daha da soğumasına yol açarsa? Bu noktada, bir şirket kültürü sorunuyla uğraşıyorsunuz demektir ve bu, yalnız bir çalışanın çözmesi için çok zor olabilir.

Bir araştırma, iş arkadaşlarının meslektaşlarına yardım etme olasılığının düşük olduğunu, çünkü onları daha çok bir tehdit olarak gördüklerini öne sürüyor. Çünkü, size yardımcı olurlarsa, şirketin gözünde itibarınızı artırırlar ve kendilerini geliştirmek için kullanabilecekleri zamanı kaybederler. Bir ofis kültürü ne kadar rekabetçi olursa, bu o kadar önemli bir sorun haline gelir.

Bu sizin durumunuza benziyorsa, sizden üsttekilere sormayı düşünün. Böylelikle sizi konumları için bir tehdit olarak görmeyecekler ve başarınızı büyük olasılıkla yönetimsel zekalarını kanıtlamanın bir yolu olarak görecekler. Durumu her iki taraf için de kazan-kazan’a dönüştürebilirsiniz.

Üst yönetimle çalışma ortamı hakkında konuşmayı deneyebilirsiniz. Ofis ortamının iş birliği yerine rekabet yoluyla kendini tanıtmayla daha fazla ilgilendiğini düşündüğünüzü ifade edebilirsiniz. Bu tür koşulların olumsuz çalışma ortamlarına yol açabileceğini ve iş birliği eksikliğinin üretkenlik, iş tatmini eksikliğiyle ilişkilendirildiğini unutmayın. Umarım bu ipuçlarıyla, iş arkadaşlarınızın size yardımcı olmayacağı bir durumu düzeltebilir ve karşılıklı yarar sağlayan bir iş birliğine dönüştürebilirsiniz.