Yıllık performans hedefleri nasıl hazırlanır?

Şirketiniz sizden yıllık performans hedeflerinizi yazmanızı istedi. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Yıl bitiyor ve muhtemelen düşünmek isteyeceğiniz son şey bu, ancak büyük ihtimalle şirketiniz önümüzdeki birkaç ay içinde gelecek yıl için performans hedefleri belirlemenizi isteyecektir.

Hedefleriniz, şirketinizin planlarınızla onlarınkinin uyumlu olup olmadığını anlamasına yardımcı olur. Ayrıca, yönetime bir çalışan olarak gelişiminizi gösterecek bir ölçüm oluşturmanıza yardımcı olurlar ve bu terfiyi, ikramiyeyi veya zammı neden hak ettiğinizi gerçek verilerle iletmenizi sağlar.

Şirketinizin performans hedeflerinin ne olduğunu öğrenin

Günün sonunda, başarılarınız şirketinizi hedeflerine yaklaştırmıyorsa, performansınızın ne kadar büyük olduğunun bir önemi yoktur. Henüz sahip değilseniz, yöneticinizden size şirketin gelecek yıl için hedeflerini ve misyonunu vermesini isteyin. Şirketinizin daha büyük bir büyüme stratejisi olmalı (üç yıllık veya beş yıllık vb. düşünün), ancak bu hedeflere ulaşmalarına yardımcı olacak yıllık hedefleri de olmalıdır. Tıpkı yıllık performans hedefleriniz gibi, spesifik, somut ve ölçülebilir olmalıdırlar.

Hangi hedefler daha büyük misyonu besleyecek?

Artık şirketinizin hedeflerine sahip olduğunuza göre, oturun ve rollerinizin, sorumluluklarınızın neler olduğuna bakın. Örneğin; şirketiniz üç yeni pazara açılmayı planlıyor ve bunlardan biri için B2B pazarlama iletişimine öncülük edebiliyor musunuz? Müşteriye yönelik bir uygulama mı başlatıyorlar ve kullanıcı deneyimini araştırmak için bir plan oluşturabiliyor musunuz? Bir web sitesini tanıtacaklar mı ve siz onu tanıtmak için bir sosyal kampanya geliştirebilir misiniz? Daha büyük resme dönüşecek şekilde hedefinizi nasıl genişleyebilir, geliştirebilir veya uygulayabilirsiniz?

Hedeflerinizi akıllı ve hatta daha akıllı yapın

Evet, bu bir klasik söylem ama bunun bir nedeni var. Bunu uygulamak, sizi zorlayan ancak gerçeğe dayalı hedefler oluşturarak doğru yolda kalmanıza yardımcı olacaktır:

Hedefiniz özel olmalı

Görev bu; yani kim, ne ve neden olduğunu bir düşünün. Buna kimin dahil olması gerekiyor? Kendi başına yapabilir misin? Yoksa ekibinizin farklı üyelerine güvenmeniz mi gerekecek? Tam olarak ne başarılacak? Ve son olarak, bu neden bir hedef?

Ölçülebilir olmalı

İşte burada hedefe ulaşmak için atılacak adımları düşünüyoruz. Burası kilometre taşlarını yerleştirdiğiniz yer; a, b ve c beni x, y ve z’ye götürecek.

Başarılabilir olmalı 

Bir hedef oluşturdunuz ve ona ulaşmak için atacağınız adımları belirlediniz. Şimdi, bunun mümkün olup olmadığına karar vermek için ona eleştirel bir şekilde bakmanız gerekiyor. Hedefiniz için gerekli becerilere sahip değilseniz (ve bunları hızlı bir şekilde geliştiremiyorsanız) veya kaynaklarınız yoksa (ve bunları hızlı bir şekilde elde edemiyorsanız), o zaman hedef üzerinde yeniden çalışmanız gerekebilir. Bununla birlikte, hedefinizin zorlu ama ulaşılabilir olduğunu düşünüyorsanız bir sonraki adıma geçin.

Şirket hedefleriyle uyumlu olmalı

Daha büyük şirket hedefleriyle uyumlu hale geldiğimiz kısmı hatırlıyor musunuz? Hedefe bir göz atın ve öyle olduğundan emin olun.

Zamana dayalı olmalı

Hedefinizin, belirlediğiniz zaman diliminde gerçekleştirilebileceğinden emin olmalısınız. Ek eğitimi, üst düzey liderliğin desteğini, yeni bütçe onayı almanızı gerektirecek bir hedefiniz varsa ve eğitimin bir yıldan fazla sürdüğünü, şirketinizin yavaş hareket ettiğini biliyorsanız, bunları göz önünde bulundurarak zaman çizelgenizi uzatın.

Artık her adımı tamamladığınıza göre, görev bildiriminizi gözden geçirin. Sizi zorlayacak, ilginizi çekecek ama ulaşılması mümkün bir hedefiniz olmalı.

Değerlendirin

Aylar geçtikçe, tünel görüşü elde edecek kadar odaklanmayın. Hedeflerinizi tekrar gözden geçirin ve doğru yolda olduğunuzdan emin olun. Her gün olmak zorunda değil, ancak ölçülebilir kilometre taşlarına ulaştığınızdan emin olmak için zaman zaman kontrol edin.

Yeniden düzenleyin

Durduğunuzu hissettiğiniz bir noktaya ulaştıysanız, bir adım geri atın. Yaklaşımınızda değiştirebileceğiniz bir şey var mı, bakın. Zorlaşıyorsa hedefinizden vazgeçmek zorunda değilsiniz, ancak olmak istediğiniz yere ulaşmak için değişiklik yapmanız ve ayarlama yapmanız gerekebilir.

Sinir bozucu bir egzersiz gibi gelebilir, ancak hedefler yalnızca şirketinize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda anlamsız, monoton bir eziyet gibi hissettiren o günlerde size bir amaç ve motivasyon duygusu verir.

Hepimizin böyle anları vardır, ancak kendinize takip edecek bir harita verdiyseniz, yolda kalmak çok daha kolaydır.