Maaş pazarlığı sırasında kaçınılması gereken kelimeler

Maaş pazarlığı, yeni bir iş teklifi aldığınızda veya mevcut işinizde kalmanızda gerekli olur. Her iki durumda da maaş görüşmeleri sırasında kaçınılması gereken ifadeler vardır. Bu kelimelerin neler olduğunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Sizler de ilave yaparsanız maaş pazarlığı konusunda yapılan yanlışlara birlikte dikkat çekmiş oluruz.

1. “İdeal maaşım…”
Bu, bir iş görüşmesi sırasında potansiyel işvereninizin bilmesi gereken bir bilgi değildir. Bunu söylemeniz, yüksek bir ücret alacağınızı garanti etmez, o daha yüksek bir maaş ödemeye istekli olsa bile. Hedef maaşınız, yanınızda kalması gereken bir rakamdır.

2. “Bence hak ediyorum…”
“Düşünmek” kelimesi, bir şeyden emin olmadığınızı (tanımı gereği) belirten pasif bir kelimedir. Potansiyel işverenin bu güven eksikliğinden kurtulması muhtemeldir. Bu kelimeyi müzakerelerinizden çıkarın.

3. “Umut”
Pasif kelimeler veya ifadeleri örneğin “umuyordum…”u kullanmak, istediğiniz şeyi hiç beklemiyormuşsunuz gibi görünmenizi sağlar. Bunun yerine, şirkete ne kadar değer katabileceğiniz konusunda kendinizden emin bir şekilde konuşun ve “umut etmeyi” bırakın.

4. “Başka bir yerle anlaşmak zorunda kalacağım…”
Masada başka tekliflerin olması harika olsa da, çekip gitme tehdidinin riskli bir hareket olduğuna dikkat çekmek isterim. Bunun yerine şirkete, başka teklifler aldığınızı söyleyin, ancak en çok bu şirketle çalışmayı istediğinizi vurgulayın.

5. “Sormaktan nefret ediyorum…”
Maaşınız hakkında konuştuğunuz veya daha fazlasını talep ettiğiniz özür dilemeyin. Bunun yerine, şirket için yaptığınız veya yapabileceğiniz her şey için bu parayı hak ettiğinize inanarak müzakereye girin.

6. “İstemek”
“Artış istemek” ifadesi yerine şirkete değerli bir katkıda bulunduğunuz veya katkıda bulunacağınızı öne çıkarın. İstediğiniz şey yerine şirketin neye ihtiyacı olduğuna ve bunu nasıl sağlayabileceğinize odaklanın, görüşmeyi bu çerçevede yapın.

7. “Yine de teşekkürler.”

Peki görüşme planlandığı gibi gitmezse ne yapmalısınız? Anlaşmazlığı bir anlaşmanın sonu olarak görmemeye çalışın, bunun yerine onu müzakerelerin bir başlangıcı olarak görün. “Bu konuşmayı tekrar ne zaman başlatabiliriz?” demeyi ve ardından sorunun cevapsız bırakılmasına izin vermemeyi sağlayın.

Gerçek şu ki, kimse maaş konuşmalarından hoşlanmaz . Ama siz kendinizi savunmazsanız kimse de sizi savunmaz. İstediğiniz ve hak ettiğiniz şey için müzakere etme konusunda kelimelerinizi özenli seçmeyi öğrenin ve kendi güveninizi oluşturmak için evde sesli pratik yapın.