Karşı tarafı suçlamadan yapıcı geribildirim nasıl verilir?

“Aramız bozulmasın” diye hiçbir şey olmamış gibi üstünü örttüğümüz her bir durum, kaçtığımız her bir konuşma aslında iletişimimize daha çok zarar veriyor. Öyle ki konuşulmadığı için biriken konular bir gün mutlaka üstelik bir patlamayla kendini gösterebiliyor. Bu nedenle zamanında, doğru üslupla bir geri bildirim vermek gerekiyor.

Öncelikle belirteyim; Birine geri bildirim sağlıyorsanız, amacınız, karşınızdaki kişiyi incitmek veya utandırmak yerine yardım etmek olmalı.

Peki karşı tarafı suçlamadan yapıcı geribildirim nasıl verilir?

1- Direkt konuya girmeyin
Geri bildirim verirken konuya yumuşak bir giriş yapın; gündem, iş ya da görüştüğünüz kişinin kendisiyle ilgili bir konu belirleyin.

2- Suçlama anlamına gelebilecek belirli ifadelerden kaçının
Söze şöyle cümlelerle başlamayın;
– Senin yerinde olsam…
– Sen her zaman…
– Bu bir süredir sorun…
Bunun yerine geri bildiriminizi olumlu pekiştirmeyle destekleyin. Örneğin, ”‘X’ için geliştirdiğiniz strateji veya projenin mükemmel olduğunu düşünüyorum, ancak bir dahaki sefere bunu nasıl daha iyi hale getirebiliriz?” diyebilirsiniz.
Beden dilinizin ve ses tonunuzun suçlayıcı olmamasına dikkat edin aksi takdirde yapıcı kelimelerinizin bir anlamının kalmayacağını unutmayın.

3- Yapıcı geri bildirim veya eleştiri her zaman önemsenen bir yerden gelmelidir
Yıkıcı geri bildirimler genellikle çalışanın neyi yanlış yaptığını veya geliştirmek için hangi adımları atabileceğini tam olarak anlamadan mağlup hissetmesine neden olur. Bu tür geri bildirimler genellikle çok belirsizdir ve çalışana ihtiyaç duyacağı ayrıntıları sağlamaz. Yapıcı olmayan geri bildirim, kulağa “beklentilerimi karşılamıyorsun”, ”işin ortalamanın altında” veya “daha iyisini yapmalısın” gibi gelebilir.

4- Doğru zamanda geri bildirimde bulunun
Sorun küçükse, birebir geri bildirimde bulunmak için bekleyebilirsiniz ancak önemliyse, daha acil hareket edebilirsiniz. Geri bildirim en iyi, rehberlik gerektiren bir davranış veya olayı gözlemledikten kısa bir süre sonra verilir. İş arkadaşınız, personeliniz ve hatta amiriniz ile konuyu açmak için kötü bir olaydan sonra bir ay beklemeyin.

5- Geri bildirim en iyi, rehberlik gerektiren bir davranış veya olayı gözlemledikten kısa bir süre sonra verilir
Yanlış giden bir şeye üzüldüğünüzde herhangi bir geri bildirim vermeyin, çünkü bu mesajı yapıcıdan olumsuz olarak algılanmaya kadar bozabilir. Bir mola verin, düşüncelerinizi yazın ve bu geri bildirimin, geçmişte olanlar için birini azarlamak değil, gelecekteki davranışları iyileştirmeye yardımcı olması gerektiğini unutmayın.

Unutmayın, iş yerinde başarı bir ekip işidir. Geri bildirim yerindeyse ve topluca zayıflıklara, sorunlara yönelik çözümler geliştirmeye yönelikse herkes kazanır.