Kelimelerin gücü

Maalesef! Bence bir kelimeden fazlası… Çünkü, bu kelimeyi takip eden her şeyin olumsuz olabileceğine işaret ediyor. İyi bir iz bırakmıyor. Bu kelimeyi kullandıktan sonra yaptığınız açıklama ne kadar olumlu olursa olsun, karşıdaki kişiye olumsuz gibi görünüyor.

Örneğin bir müşteri hizmetleri temsilcisiyle telefonda konuştuğumuzda, duymak isteyeceğimiz en son şey “maalesef” kelimesidir. Çünkü biliriz ki bu kelimenin arkasından gelecek olan kelime, “yapamam”dır.

Bu nedenle birine ne yapamayacağınızı söylemeyin, onlara ne yapabileceğinizi söyleyin. Örneğin, bir arkadaşınız cuma günü taşınmasına yardım etmenizi isterse ona yalnızca cumartesi günü yardım edebilecekseniz “o zaman cuma günü yardım edemem ama cumartesi yapabilirim” demeyin. Cumartesi günü yardım edebileceğinizi söyleyin ve psikolojik olarak yarattığı farkı görün.

“Yapamam” hafızalara kazınır… Yapamayan kişi ya da şirket olarak akıllarda yer ettiğinizde insanların sizinle alışveriş ya da iş yapmadığını görürsünüz.

Unvanınız, rolünüz veya iş tanımınız ne olursa olsun, olumsuz izler bırakabilecek kelimeleri kullanmaktan kaçınmak için elinizden gelen her şeyi yapın.

Keşke yapmasaydın” yerine “Bir daha ki sefere dikkat edersin”i tercih edin.

Mesela “ne yazık ki” kelimesinden sonra kaç kez “piyangoyu kazandın” ile devam eden şeklinde devam eden bir cümleye denk geldiniz? Ben gelmedim… “Ne yazık ki”de olumsuzluk içeriyor.

O halde kelime dağarcığımızdan çıkarsak daha iyi olacağımız birçok kelime var. Çünkü, gün içinde aklımızdan geçen düşünceler ya da kullandığımız cümleler olumlu ya da olumsuzluklar içeriyor. Kelimelerimize beynimizin bir tepkisi oluşuyor. Eğer olumsuz kelimeler kullanırsak ona başka bir tepki veriyor.

Her gün kullandığımız kelimelerin seçimi önemlidir. Kelimelerimizi özenle seçerek, strese sokan, olumsuzluk yükünü artıran kelimelerden uzaklaşarak güçlendirici kelimelerin etkisine inanalım.