Patronlar ve çalışanlar arkadaş olabilir mi?

Patron olarak ekibiniz tarafından beğenilmek, saygı duyulmak ve güvenilmek istersiniz. Ekibinizle istikrarlı bağlar kurmak çok önemlidir, ancak “patron ve arkadaş” arasındaki çizgide dolaşırken saygı, yetki ve üretkenlik alanlarını tanımlamak zor olabilir.

Bir çalışan olarak, patronla arkadaş olmak özgürce iletişim kurmanıza, korunan bilgilere ulaşmanıza, fikirlerinizi paylaşmanıza olanak tanır. Fakat bu arkadaşlık her zaman ipte cambazlık yapmak gibidir. Çok hassas bir dengesi vardır ve siz o dengeyi iyi tutturamazsanız ne olduğunu bile anlamadan elinizde kıdem, ihbar tazminatıyla birlikte baş aşağı düşüyor halde bulursunuz kendinizi.

Unutmayalım ki patron önce patron sonra arkadaştır.

Patronla, çalışan arasında sağlıklı bir ilişki sürdürmek için neler yapılmalıdır?

– Şirketteki herkes için adil olun. Patronların en kolay düştüğü tuzaklardan biri, bir çalışana yakınlaşmak ve ‘halo’ etkisi nedeniyle onu diğerlerine göre tercih etmektir. (Ekibin bir işten çıkarma söz konusu olduğunda o kişi ya da kişileri işten çıkarmayacağınızı düşünmesi, korumanız altında olduklarını hissetmesi gibi)

– Ekibin her bir üyesine davranış şeklinizde tutarlı ve profesyonel olun. Bir ya da birkaç kişiyle yakınlaşmanın takımın moraline yansımalarını hesaba katın. (Kendilerini dışlanmış hissedebilir ve takdir edilmediklerini düşünebilirler.)

– Dedikodudan kaçının. Meslektaşlar arasında dedikodu çoğu zaman kaçınılmaz bir şeydir, ancak bir patron olarak, bundan tamamen kaçınmak ve ne konuşacağınızı bilmek sizin işinizdir.

– Profesyonel olarak dost olun. Arkadaş olmak sorun değil. Onları önemseyin ve iş dışındaki yaşamlarına ilgi gösterin. Fazla meraklı olmamak veya fazla paylaşımda bulunmak için yeterli mesafeyi koruyun.

– Dilinize dikkat edin. Konuşma şekliniz, çalışanlarınızı aynı tonda konuşmaya teşvik edebilir. Ağzından çıkanı kulağınız duysun. Saygı ve rahatlık arasında ince bir denge oluşturun.

– Kendinizi ne zaman geri çekeceğinizi bilin. Bir performans incelemesi veya ödül programı sırasında yanlı bir yaklaşım olmaması için başka birini sürece atayarak ya da katarak destek isteyin.

Bazıları çalışanlarla arkadaş olmaya şiddetle karşı çıkarken, bazıları daha iyi takım desteği ve arkadaşlıklar yoluyla uyumlu bir vizyon oluştururlar. Birlikte uzun yıllar geçirmenin etkisinde kalırlar. İşin bu kişilerle daha “eğlenceli”, rahat ve keyifli hale geldiğine inanırlar ki bu da madalyonun diğer yüzüdür.