Uzaktan çalışmada desteklerin geleceği nasıl şekilleniyor?

– Google, çalışanlarına evden çalışmalarına yardımcı olacak ekipman için 1000 dolara kadar geri ödeme yaptı.

– Amazon çalışanlarına ev+ofis ekipmanı için 1000 dolara varan masraf iadesi teklif etti.

– Shopify, çalışanlarına evde ofislerini kurmaları için 1000 dolar verdi.

– Indeed, çalışanlarına evde ofis kurulumu için 500 dolara kadar geri ödeme yaptı.

– Twitter, saatlik çalışanlar da dahil olmak üzere tüm çalışanlara masa, ergonomik sandalye, vb. ev ofis masrafları için geri ödeme yaptı.

Dünyada birçok şirket, çalışanların işten eve geçişini sorunsuz hale getirmek için çözümler arıyor. Çalışanlar da evden çalışmada hem teknik altyapı hem de finansman açısından şirketleri tarafından desteklenmek istiyor.
Bu nedenle kimi şirketler, evden çalışanlarına masa, sandalye, bilgisayar ve monitör alması için ödeme yapıyor kimi de internet, telefon, yemek masraflarını karşılıyor.

Türkiye’de aylık maaşlara her ay ek ödeme yapan, yemek desteği sağlayan, ekstra yan haklar oluşturan şirketler olduğu gibi “ne de olsa evden çalışıyorlar” diye yemek ve yol ücretini kesen, “yemek, internet giderlerine dair bir hak talep etmiyorum” diye sözleşme imzalatanlar da oluyor. Yan haklar kesintiye uğruyor. İkramiye ve primler ya verilmiyor ya da azaltılıyor.

Dünyada teknoloji şirketlerinin başı çektiği şekilde çalışanlara evden çalışmalarına yardımcı olacak ekipman almaları için 500- 1.000 dolar arasında ödeme yapılıyor. Ya da masa, ergonomik sandalye, bilgisayar, vb. ev+ofis masrafları için alım yapan çalışanlara faturalarını getirmeleri halinde ödeme yapılması imkânı sağlanıyor. Türkiye’de ofisteki koltuklarınızı eve götürebilirsiniz diyen şirketler bulunuyor.

Hatta dünyada birçok şirket çalışanlarına ücretsiz aşı sağlamak için devreye giriyor. Çalışanlarının ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin aşı masraflarını üstleneceğini açıklayan şirketler, tüm hükümet onaylı protokollere sıkı sıkıya bağlı kalarak aşı masraflarını karşılayacağını duyuruyor. Şirketlerin sağladığı bu imkanlar çalışanların hem rahat hem de üretken olmasını sağlıyor.

Beklentim, uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla ev+ofis ekipmanlarına yönelik geri ödemelerin yasal bir sorun haline gelmesi yönünde. İşverenlerin hangi masrafları karşılaması gerektiği konusunda netliğe ihtiyaç duyulacak. Örneğin; İspanya’da işverenlere evin işyeri olarak kullanılmasının ve cihazlarla donatılmasının getirdiği masrafları ödeme zorunluluğu getirildi. Uzun vadede kira ve fatura desteğine kadar uzanacak bir katkıdan söz edebiliriz.

Türkiye’de ve dünyada uzaktan çalışmayla çalışanlara hangi destekler sağlanıyor? sorusunu Independent Türkçe için yanıtladım. Haberi okumak için: https://www.indyturk.com/node/334706/ekonomi%CC%87/yabanc%C4%B1-firmalar-evden-%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fanlar%C4%B1n-artan-giderlerini-kar%C5%9F%C4%B1lamaya-ba%C5%9Flad%C4%B1%E2%80%A6#.YFr8z1SRGKc.twitter