Güvenebileceğiniz bir ekip nasıl oluşturulur?

Yöneticilik için donanımlı hâle getirilmeyen, gerekli eğitimlerden geçmeden yöneticiliğe getirilen kişilerin insan yönetiminde, ekiplerine ilham vermekte ve motive etmekte zorlandıkları bir gerçektir. Oysa psikolojik açıdan güvenli bir ortam ve olumlu bir çalışan deneyimi sağlamaları gerekir. Yöneticilerin üretken ekipler oluşturduklarından ve yıldız çalışanları koruduklarından emin olmak için odaklanabilecekleri üç alandan söz etmek istiyorum.

1- Psikolojik olarak güvenli ortamlar oluşturmak

Şirketler, yöneticilerini çalışanların performans metriklerinden sorumlu tutmak zorundadır ancak durum performansla sınırlı değildir. Çünkü nitelikli çalışanı, vasıflı insan kaynağını bulmada zorluk yaşadığımız bir dönemde olağanüstü bir çalışan deneyimi de gerekir. İşte bu noktada psikolojik güvenlik devreye girer. Örneğin, bir yönetici, ekibinin fikirlerini paylaşmasını teşvik etmeyerek psikolojik olarak güvenli olmayan bir ortam oluşturursa bu durum ekip içinde kaygı ve düşük üretkenliğe yol açar. Öte yandan, yöneticiler ekiplerini karar verme sürecine dahil ederek, birlikte çözüm üreterek psikolojik olarak güvenli bir ortam oluştururlar. Psikolojik olarak güvenli bir ortam oluşturulduğunda çalışanların performansı, sadakat ve verimliliği artar.

Psikolojik olarak güvenli bir ortam geliştirmek sağduyu gibi görünse de, sürekli çaba gerektirir. Yöneticiler, ürettikleri pozitif ortamın kalıcılığını sağlamak için bir kontrol ve denge sistemi sağlamalıdırlar.

2- Takım oluşturmanın önemi 

Yöneticilerin eksiklerinden biri, ekip oluşturmadaki yetersizlikleridir. Başarılı takımlar, etkileşimlerinde davranışsal farklılıklara dikkat eden ve birbirleriyle etkili bir şekilde iletişim kuran öz farkındalığa sahip ekip üyelerinden oluşur.

Yöneticilerin hatırlaması gereken en önemli şey, ekip oluşturmanın zaman ve tutarlılık gerektirmesidir. Psikolojik olarak güvenli bir ortam yaratmaya benzer şekilde, ekip oluşturmanın katkısı da, başarısı da anlık değildir. Rolleri açıkça tanımlanmış olan takımların çeşitli projelerde birlikte çalışmalarını sağlamak, yöneticilerin zaman içinde artan motivasyon, iş birliğini ve üretkenliği görmelerine yardımcı olur. İş yeri görevlerinin ötesinde, çalışanlara birbirlerini tanımak için fırsat sunmak, meslektaşların ofiste daha uyumlu çalışabilmeleri için güveni ve etkili iletişimi sağlar.

3- Kişi verilerini kullanma

İşe alım öncesi veya sonrası çalışan verilerinin toplanarak davranışsal değerlendirmelerde kullanılması ekip oluşturmada yarar sağlar. Bir ekipten en iyi şekilde yararlanmak için işe alım yaparken, doğru kişiliklerin nasıl bir araya getirileceği önem kazanır. Bir çalışanın en iyi nasıl teşvik edileceğini, en uygun desteğin nasıl verileceğini bilmek için kişi verileri kullanılır. Bu, zamanla şirketlerin başarılı, yüksek performanslı ekipler oluşturmasına yardımcı olur.

Yöneticiler düşük moral ve azalan üretkenliğe katkıda bulunan sorunları proaktif olarak teşhis edebildiklerinde, güçlü bir şirket kültürünün korunmasına yardımcı olurlar. Psikolojik olarak güvenli bir ortam oluşturmak, öz farkındalığa sahip ekip üyelerinden oluşan takımlar kurmak ve insan verilerini uygun şekilde kullanmak çalışanların uzun vadede kalmak isteyecekleri bir kültürün geliştirilmesi ve sürdürülmesine katkıda bulunan faktörlerdir.